Filipinler: FUDC Nihai Anlaşmayı Beklemeden Politik Tutsakların Serbest Bırakılmasında Israr Ediyor

ndf

Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi (FUDC) ülkede bulunan bütün politik tutsakların nihai barış anlaşmasını beklemeden serbest bırakılması gerektiği konusunda ısrarını sürdürüyor. FUDC, Filipinler hükümeti ile imzaladığı İnsan Hakları ve Müzakerecilerin Dokunulmazlıkları anlaşmalarına istinaden bu talepte ısrar ettiğini belirtiyor.

FUDC, “Hükümetin Müzakere Heyeti Başkanı Silvestre Bello III’ün politik tutsaklar konusunun müzakerelerin ikinci aşamasının konusu olduğuna dair söylemi ve Başkan Dutarte’nin kongrede genel affın ancak nihai anlaşma sonucu mümkün olduğunu ifade etmesi üzerine bu açıklamaları yapmak zorunda kaldık.” diyor.

FUDC’nin Müzakere Heyeti Başkanı Luis Jalandoni, “Tüm tutsakların serbest bırakılması nihai anlaşmanın imzalanması sürecini beklemek zorunda değildir.” dedi.

Jalandoni, hükümetin imzalanan anlaşmalara uyması ve 400’den fazla politik tutsağı serbest bırakması gerektiğini bir kez daha vurgulayarak, “Başkan Dutarte ile mahkemeler arasında af konusunda bir iletişimsizliğin olduğu görülüyor” dedi.

“FUDC Müzakere Heyeti’nde yer alanlar üzerindeki uydurulmuş suçlamalar kaldırılmıyor, Demokles’in kılıcı gibi başlarında sallandırılıyor.”

26 Ağustos tarihli Ortak Anlaşma ile FUDC tarafından tutuklu bulunan ve haklarındaki çeşitli suçlamalarla aranmakta olanların listesi hükümete verildi. Tutukluların anlaşma gereği serbest bırakılmaları gerekiyor. Ayrıca anlaşmanın dili ve içeriği partiler tarafından tartışılacaktı.

Müzakerelerin ikinci turu 6-10 Ekim tarihleri arasında Oslo’da sosyal ve ekonomik reformlar başlığı altında yapılacak.

FUDC 1992 yılında imzalanmış olan Hague Ortak Deklerasyonu’nun belirlediği çerçeve anlaşmasına dayanarak Sosyal ve Ekonomik Reformların Geniş Kapsamlı Anlaşması için çerçeve önerilerini hükümete geçen ay iletti.

FUDC ‘nin önerileri aşağıdaki temel başlıkları içeriyor…

1- Tarım reformunun uygulanması ve sanayinin ulusallaştırılması

2- Toplumun dezavantajlı, ayrımcılığa uğrayan, ezilen ve sömürülen kesimlerinin haklarının geliştirilmesi

3- Ekonomik bağımsızlığın sağlanması ve savunulması,

4- Çevrenin  ve ulusal mirasın korunması

FUDC Basın Bürosu

Kaynak: http://www.ndfp.org/release-political-prisoners-not-incidental-final-accord-ndf-insists/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.