Filipinler: Askeri Operasyonların Sürdürülmesi Savaş Tutsaklarının Serbest Bırakılması Önünde Engel Teşkil Etmektedir

Ka Oris
Yeni Halk Ordusu Sözcüsü
12 Nisan 2017

Socskargen bölgesinde sürdürülen operasyonlar, Yeni Halk Ordusu’nun (NPA) iki savaş esirini serbest bırakmasına engel olmuştur. Dün gerçekleştirilmesi planlanan serbest bırakma işlemi, Filipinler Silahlı Kuvvetleri (AFP) ve Filipinler Ulusal Polisi’nin (PNP) operasyonları savaş esirlerine, ailelerine ve üçüncü taraftan kişilere tehlike arzettiğinden iptal edilmiştir.

6 Nisan 2017’de Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi ve Filipinler Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan ortak bildiri ve Filipinler Komünist Partisi’nin 18 Şubat’ta yayınladığı deklerasyon uyarınca Yeni Halk Ordusu’nun Muhafız Birliği, iki tarafın dışındaki kolaylaştırıcıların da yardımıyla, savaş esirlerini Paskalya zamanında serbest bırakma kararı almıştı. Filipinler Silahlı Kuvvetleri ve polisi tüm barış yakarışlarını inatçı bir şekilde hiçe sayarak bu fırsatı yok etmiş oldu.

Serbest bırakılması planlanan çavuş Solaimon Calucop ve er Samuel Garay, 2 Şubat’ta Yeni Halk Ordusu tarafından Columbia, Sultan Kadarat’ta ele geçirilmişti.

FSK ve Filipinler polisi, bu saldırgan operasyonları sürdürerek Yeni Halk Ordusu elinde esir olan askerlerinin güvenliğini hiçe saydığını göstermektedir.

Savaş esirlerinin uluslararası sözleşmeler uyarınca halka açık bir şekilde onların haklarını güvence altına alan üçüncü bir tarafa teslim edilmesi, savaş esirlerinin güvenliği için gerçekleştirilmektedir. Üçüncü bir taraf olmaksızın, savaş esirlerinin Yeni Halk Ordusu’nu karalamak isteyen FSK ya da diğer grupların saldırısına maruz kalma ihtimali mevcuttur.

Yeni Halk Ordusu, savaş esirlerinin güvenli bir şekilde iade edilmesi adına Filipinler Cumhuriyeti Hükümeti’ne, üçüncü taraflarca belirlenen bölgelerdeki FSK saldırılarını durdurması konusunda uyarıda bulunmaktadır.

YHO ayrıca, Bukidnon ve CARAGA bölgelerindeki diğer üç savaş esirini serbest bırakmak için hazırlıklara başlamıştır.

Kaynak: http://www.redspark.nu/en/peoples-war/philippines/continuing-military-operations-impede-release-of-pows/
Etiketler: , ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.