Dünyada Kadınlar Hakları, Hayatları ve Halkları İçin Direnişte

Hükümetin resmi verilerine göre 2018’de her 15 dakikada bir kadının tecavüze uğradığı Hindistan’ın Uttarh Pradesh Eyaletin’de 4 kişilik erkek çetesinin tecavüze uğrayan Dalit kadın yaşam mücadelesi verdiği hastanede hayatını kaybetti. Ölümü tecavüz ve kadın cinayetlerine karşı yeni bir kadın protesto hareketini ateşledi.

 

Nijerya’nın Ebonyi Eyaletinin Nkpoghoro, Ugwuegu, Ohaisu ve Itim bölgelerinden küçük ölçekli üretim yapan kadın çiftçiler, halklarına ait topraklarda, su havuzlarını yıkan ve ekinlerini talan eden Fulani erkek çobanlarını, geleneksel halk şarkıları eşliğinde, geleneksel halk giysileri ile eyalet başkenti Abakaliki’de protesto ederek eyalet ve federal hükümet yetkililerini göreve davet ettiler.

 

Tayland’da on binlerce insanın katıldığı, demokrasi talebiyle yapılan gösterilerin, ana gücünü genç kadınlar oluşturmaktadır. Genç kadınlar, Tayland’ın geleneksel kurumları olan ordu, monarşi ve Budist rahiplerin temsil ettiği patriyarkaya karşı mücadele ettikleri için ön saflarda yerlerini alıyorlar.  Kadınlar, demokrasi taleplerinin yanında kadın mücadelesinin taleplerini de görünür kıldılar.

 

Meksika’da kürtajın yasallaşması için gösteri düzenleyen kadınların önü polis tarafından kesilince kadınlar molotof kokteyli, şişeler ve boyalarla polise direndiler. Gösterici kadınlar Latin Amerika’da kürtaj karşıtı mücadelenin sembolü haline gelen yeşil bandajlar taktılar.

 

Belarus’ta daha fazla demokratik özgürlükler talep eden kadınların düzenlediği gösteri yürüyüşüne müdahale eden polis yüzlerce kadını şiddet kullanarak gözaltına aldı. Polis şiddetini protesto etmek isteyen kadınlar ülke çapında insan zinciri oluşturdular.

 

Sudan’da El Beşir’in devrilmesinde önemli bir rol oynayan kadınlar ülkedeki değişimi tabandan zorlamaya devam ediyor. Kadınlar lehine yapılan yasal düzenlemelerden sonra Arapça konuşulan ülkelerde bir ilk olmak üzere ilk kadın baş yargıç atandı. Yeni bakanlar kurulunda ilk kadın dış işleri bakanı olmak üzere 4 kadın bakan yer alıyor. El Beşir’in devrilmesinde önemli bir rol oynayan Sudan Profosyeneller Birliği’ne bağlı Eczacılar Birliği’nin kadın başkanı Samahir Elmubarak “henüz istedikleri özgürlüklerin tamamını almadıkları için durmaları için bir neden olmadığını” söylüyor.

 

ABD’nin Louisville şehrinde düzenlenen gösterilerin güvenliğini iyi donanımlı kadınlardan oluşan bir güvenlik komitesi sağlıyor. Kadınlar mücadelenin her aşamasında kritik rol oynuyorlar.

 

Arjantin’de “Latin Amerika ve Karayipler’de Kürtajın Suç Olmaktan Çıkarma Günü”nde  Meclis önünde yapılan gösteriye binlerce kadın katıldı. Kadınlar Latin Amerika ve Karayipler’de kürtaja karşı mücadelenin simgesi haline dönüşen yeşil fularlar takıyorlar.

Haber: isyandan.org
Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.