Çin: Hong Kong’ta Bağımsızlık Yanlılarının Ölümle Tehdit Edilmesini Protesto İçin Üniversite İşgal Eylemi Başlıyor

Hong Kong’ta bulunan Lingnan Üniversitesi öğrencileri, Pekin yanlısı Junius Ho’nun Hong Konglu bağımsızlık savunucularının “öldürülmesi” üzerine söylediği sözler nedeniyle okul yönetiminin gerekli adımları atması talebiyle okulu işgal edecek.

17 Eylül’de düzenlenen bağımsızlık karşıtı mitingde konuşan Ho bağımsızlık yanlısı aktivistlerin “öldürülmesi gerektiğini” söyledi. Daha sonrasında ise o anın heyecanıyla “sözcükleri yanlış seçtiğini” dile getirdi.

Geçtiğimiz hafta öğrenciler kampüste yürüyüş düzenleyerek 800 imzalı bir dilekçe verdi. Dilekçede okuldan, açıkça Ho’nun yorumunu kınaması, sözlerinin okulla hiçbir alakasının olmadığının açıklığa kavuşturulması, Ho’nun bu davranışının araştırılması ve özür dilemeden kampüse girişinin engellenmesi talep edildi. Bunun yanında üç gün içerisinde tatmin edici bir cevap almadıkları takdirde kampüsü işgal etmekle tehdit ettiler.

Geçtiğimiz hafta yapılan yürüyüş sonrasında, yeni gelişmeler üzerine farklı fakülte ve salonlardan öğrencileri bir araya getirmek için oluşturulan yeni grup Lingsulate “Umarız Lingnan Üniversitesi’nden daha çok kişi bize katılabilir” dedi.

Grup, okulun dilekçeyle ilgili halka açık bir cevap vermediğini ve sadece Ho’nun yorumunun kişisel olduğunu tekrarladıklarını, bunun dışında bir yorum ve kınamanın olmayacağını söyledi. “ Okulun, Junius Ho’nun tavrına müsamaha göstermesini ve sorumluluk almaktan kaçmasını hoşnutsuzlukla karşılıyoruz.”

Salı günü kampüsün farklı yerlerinde “İblis Ho’yu kov, Lingnan’ı savun” sloganları taşıyan siyah afişlerin olduğu görüldü. Lingnan Üniversitesi’nin amblemi de siyahla kapatıldı.

Lingsulate, Ho’nun yorumlarının, ifade özgürlüğünün ve geçen ay çıkan üniversite kampüslerinde bağımsızlık yanlısı afişlerin kullanılmasına yönelik tartışmaların ışığında Demokrasi Duvarı’nın nasıl kullanılacağının tartışılacağı bir öğrenci forumu düzenleyecek.

Ho Facebook üzerinden istifa çağrılarına cevap verdi. Toplumsal meselelerde öğrencilerin aktif bir şekilde rol almasının takdir edilecek bir şey olduğunu söyleyen Ho, “ Ancak öğrenciler bu hareketin doğasına ve yönüne açıklık getirmeli, farklı niyetlere sahip kişiler tarafından yanlış yönlendirilerek kullanılmamalı” dedi.  Ho geçen ay yapılan mitingin “yasal ve makul” şartlarda yapıldığını dile getirdi. Temanın bağımsızlık karşıtı ve Hong Kong Üniversitesi’ndeki öğretim üyeliği pozisyonundan uzaklaştırılmaya çalışılan demokrasi yanlısı Profesör Benny Tai’ye yönelik olduğunu söyledi. Tai 2014 yılında yapılan demokrasi yanlısı işgal protestolarının eş düzenleyicisiydi.

Ho, mitingin şiddeti savunmadığını ve “acımadan öldür” sözlerinin “Hong Kong’un bağımsızlığının reddi” anlamına geldiğini ekledi. “Tai’nin suçlarından bahsetmeyerek” önyargılı habercilik yaptıklarını iddia ettiği medyayı “beyaz terör” yaratmakla suçladı.

Kaynak: https://www.hongkongfp.com/2017/10/03/lingnan-uni-students-begin-occupation-style-protest-governing-body-member-junius-hos-killing-remarks/ linkinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.