Brezilya: Neoliberal Saldırıya Karşı 15 Şehirde Direniş

Senatonun 13 Aralık Salı günü tartışmalı kemer sıkma planını onaylamasının ardından binler 15 şehirde sokağa çıktı ve kamu harcamalarının gelecek 20 yıl boyunca kısıtlanmasına yönelik neoliberal saldırı planını protesto etti.

*Başkent Brasilia’daki gösterilere polis saldırısı, 13 Aralık 2016

En büyük gösteriler başkent Brasilia, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Salvador ve Porto Alegre’de gerçekleşti. Polis göstericilere saldırdı, onlarca eylemci tutuklandı.

*Porto Alegre’de barikat, 13 Aralık 2016

Senato PEC 55 olarak bilinen tasarıyı Salı günü 53’e 16 oyla geçirdi, Perşembe günü de yasalaşması bekleniyor. Söz konusu yasa önümüzdeki 20 yıl boyunca kamu harcamalarının enflasyondan etkilenmeden dondurulmasını içeriyor.

*Öğrenciler, işçiler, halk hareketleri, kolektifler Sao Paulo’da PEC55 kemer sıkma yasasına karşı yürüdüler. 

BM Yoksulluk ve İnsan Hakları Özel Raportörü Philip Alston, yasanın en çok fakirleri vuracağını, eşitsizliği tırmandıracağını, gelecek 20 yıl boyunca sonraki hükümetlerin de elini bağlayacağını vurguluyor. Planı eleştirenler yasanın en basit anlamıyla insan haklarını ihlal ettiğini ifade ediyor. Neoliberal kıyım planı, sağlık ve eğitimdeki kamu harcamalarını kısıtlayarak, düşük gelirli yurttaşların sağlık ve eğitim hakkının gasp edilmesine yol açacak.

Halk hareketleri yasaya karşı direnişin süreceğini duyurdu. Darbe hükümetinin başkanı Temer, Ağustos’ta iktidara geldiğinden beri sosyal programlarda kesintilere gitmiş, özelleştirmelere hız vermiş ve tartışmalı emeklilik reform planını dayatmıştı.

Darbe hükümetinin kemer sıkma politikaları her ne kadar halkın %60’ı tarafından reddedilse de Temer devrik başkan Rousseff’in görev süresi boyunca yani 2018 sonuna kadar iktidarda kalacak.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.