Brezilya: MST COVİD-19’da Afrika ve Latin Amerika’da Dayanışmayı Sürdürüyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“   ile ortaklaşa gıda üretimi, ikincisi  fidelerin dağıtılması ve yeniden ağaçlandırmanın teşvik edilmesi, üçüncüsü halka maske temin edilmesi, dördüncü Moïse rejimine karşı örgütlü halk hareketleriyle siyasi alanda verilen mücadeledir. Dayanışma eylemlerini yürüt…”

MST, Sahra altı Afrika’da Zambiya’nın kenar mahallelerinde dağıtılmak üzere el dezenfektanı ve  maske bağışladı. Samora Machel Enternasyonalist Tugayı

Topraksız Kır İşçiler Hareketi (Brezilya Portekizcesi kısaltmasıyla MST), Salgın döneminde hareketin kamplarında ve yerleşim yerlerinde üretilen 1,2 ton gıdayı Brezilya’daki ihtiyaç duyan insanlara ulaştırdığı bilgisini kamuoyu ile paylaştı.  MST sağlık krizi sırasında kıtlığı önlemeye yardımcı olan dayanışma faaliyetlerini, yurt dışında da gerçekleştirdi. MST’nin yurt dışı faaliyetleri Covid-19 salgınından çok önce başlamıştı.

Hareketin enternasyonalist tugayları , Haiti ve Venezuela gibi  Latin Amerika ülkelerinde ve  Güney Orta Afrika’da bulunan Zambiya’da da çalışıyor.

 Haiti

Haiti’de çalışan ve Brezilya’dan gelen La Via Campesina Enternasyonalist Tugayı, 1804 yılında ülkenin bağımsızlığı için savaşan devrimci kahramanlardan biri olan Jean-Jacques Dessalines’in adını aldı. Enternasyonalist Tugay’ın çalışmaları Ocak 2009’da başladı.  Bir yıl sonra 316 bin kişinin ölümüne ve  başkent Port-au-Prince ve diğer komşu kasabalarda 1,2 milyon kişiyi evsiz bırakan depremden sonra Tugay’ın faaliyetleri yoğunlaştı.

Gıda Egemenliği Haiti’nin en acil ihtiyaçlarından birisi / Dessalines Enternasyonalist Tugayı

MST, dayanışma için Brezilya’da üretilen acil gıda paketlerini gönderdi, su toplama sistemlerinin kurulmasına destek oldu ve 7 bin tavuk kapasiteli tam teçhizatlı bir kümes de dahil olmak üzere ulusal bir agroekoloji merkezi inşa etti. Dessalines tugayı ayrıca pirinç, mısır ve fasulye tohum bankasını işletmeye başladı.

MST eylemcisi ve tugay üyesi Paulo Henrique “Koronavirüs, kolera salgınlarından beri şiddetli  bir halk sağlığı krizine dönüşerek tarihsel ve yapısal krizler süreci içinde yer almaya başlıyor” diyor. Ülkede şu anda 2.507 Covid-19 vakası ve 48 ölüm kayıtlara geçti. Henrique, “2016’da Jovenel Moïse’nin seçilmesinin, siyasi istikrarsızlığı ve ekonomik krizi daha da kötüleştirdiğini, nüfusun yaşam kalitesini etkilediğini ve ülke çapında gösterilere neden olduğunu da” söylüyor.

“Bu salgın sırasında halkı korumak için hiçbir şey yapmayan ABD emperyalizmine göbekten  bağlı bir ekonomi ile neoliberal politikaları uygulayan bir hükümetimiz var. Başka bir deyişle, Devlet Haitililerin hayatlarında kesinlikle yer almıyor” diyerek eleştirilerini sürdürüyor.

Dessalines tugayı bugün dört cephede çalışıyor. Birincisi, Haiti’de gıda egemenliği için savaşan bir köylü hareketi olan Tet Kole ti Peyizan Ayisyen **https://viacampesina.org/en/tet-kole-ti-peyizan-ayisyen-tk//**   ile ortaklaşa gıda üretimi, ikincisi  fidelerin dağıtılması ve yeniden ağaçlandırmanın teşvik edilmesi, üçüncüsü halka maske temin edilmesi, dördüncü Moïse rejimine karşı örgütlü halk hareketleriyle siyasi alanda verilen mücadeledir.

Dayanışma eylemlerini yürüten girişimlerin bayrakları / Dessalines Enternasyonalist Tugayı

Venezuela

MST’nin Venezuela’daki  çalışmaları 15 yıl önce, Bolivarcı Devrim’e politik eğitim konusunda destek olmak ve sağlıklı yiyecekler yetiştirmek için başladı. Tugay, adını 2005 yılında ölen Brezilyalı bir entelektüel ve eylemci olan Apolônio de Carvalho’dan almıştır. MST üyeleri, ABD tarafından desteklenen ve  salgında ağırlaşan ekonomik savaşın ortasında gıda egemenliğini sağlamak ve kıtlıkları önlemek için çalışıyor. Yerli ve agro-ekolojik tohumların üretimi Venezuela devleti ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile ortaklaşa yürütülüyor.  Koronavirüs, bugüne kadar 1.819 Venezuelalıyı enfekte etti ve 18 kişinin ölümüne neden oldu. Vaka sayısı en azından komşu devletlere kıyasla, kontrol altında olduğundan, sağlıklı gıda ülkede öncelik konusu olmaya devam ediyor.

MST eylemcileri 2009’dan beri Haiti’deler / Dessalines Enternasyonalist Tugayı

MST eylemcisi tarım teknisyeni Rafael Quiroga, Merida eyaletinde, Andres Bello ve Campos Elías belediyelerinde görevli. Çalışmalarını; “tohum, yeşillik ve tahıl üretimi için agro-ekoloji alanındaki bilgi ve deneyimi paylaşmayı amaçlıyoruz. Ailelere tohum üretimi, tohum alma, temizleme, kurutma ve stoklamada destek oluyoruz” şeklinde özetliyor. Quiroga, “Venezuela kimliğini koruyarak, Bionatur’a benzer bir kooperatif kurulmasına yardımcı olma hayalimiz var. Venezuela halkının mücadele, direniş ve örgütlenme hikayelerinden çok şey öğrendik” diye ekliyor. Ziraat bilimci Patricia Balbinotti, Lara eyaletindeki El Maizál komününde çalışıyor ve sağlıklı gıda üretmenin çok temel bir faaliyet olduğuna inanıyor. Toplulukta yaşayan köylü aileleriyle çalışan eylemci, “Toprağı organik kompostla geri kazanmaya yönelik bir agro-ekolojik geçiş süreci uygulamaya çalışıyoruz” diyor.

 Zambiya 

Zambiya’da açıklanmış 1.089 Covid-19 vakası ve 7 ölüm var. Durumun kontrol altında olduğu görülüyor fakat bildirilmeyen vakalarda hesaba katılmalı.

Tugay üyeleri, HIV / Aids ve gripten ölenlerin sayısındaki artışa dikkat çekiyor. HİV pozitiften dolayı insanların bağışıklığının düşük olması, koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısını artırmış olabilir. Hükümet ölüm nedenini grip olarak açıklayarak sorunu hafife alıyor olabilir. Ağır askeri karantina koşulları altında, MST eylemcileri çoğunlukla yerel yönetim tarafından ihmal edilen konular olan, tohumların ve sağlık ekipmanlarının dağıtılması, köylülerin haklarının korunması için siyasi mücadele üzerinde çalışıyor. Geçen hafta tugay, ülke muhalefetinin en önemli ilerici gücü olan Zambiya Sosyalist Partisi’ne 400 litre el dezenfektanı ve 400 maske bağışladı. Bağışlar ülkenin kenar mahallelerinde dağıtılacak.

17 milyonluk nüfusun % 10’undan fazlası başkent Lusaka’da yaşıyor. Ülke nüfusunun % 44’ü  kentlerde yaşamaktadır. Şehirlerde kanalizasyon sistemleri ve suya erişim oldukça sorunludur. Kayıt dışı çalışan aileler kalabalık gruplar halinde yaşamak zorunda olduğu için suyun kirlenme riskini artırıyorlar.

 Enternasyonalist Tugay, adını bağımsızlık mücadelesine liderlik eden devrimci Samora Machel’den  almıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) protokollerine aykırı davranan ve Covid-19 vakalarının sayısındaki artışı görmezden gelen hükümet, birkaç gün önce sosyal izolasyon önlemlerini hafifleterek restoranların, barların, parkların, güzellik salonlarının ve spor salonlarının açılmasına izin verdi. Tugay koordinatörü ve MST eylemcisi Fabio Pimentel, üniversitelerin yeniden açılması, devlet okullarının kısmi eğitime başlaması olasılığından söz ediyor.

Kırsal alanlarda tugay, işçilerin yaşamlarını korumak için gerekli önlemlerin alınması göz önüne alındığında, devletin köylülerden ürün satın almaya yönelik kamu politikalarını uyguladığını savunuyor.

Zambiyalıların neredeyse% 55’i aşırı yoksulluk içinde yaşıyor ve nüfusun yalnızca % 46’sının temiz suya erişimi var. Ortalama ömür beklentisi 59 ve 15-49 yaş arası insanların %12 ‘si HIV pozitif’tir.

Kaynak: https://www.brasildefato.com.br/2020/06/04/mst-keeps-solidarity-initiatives-in-africa-and-latin-america-during-the-pandemic

Bir Yorum

  1. Pingback: İsyandan – Zambia Sosyalist Partisi-Temel İlkeler

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.