Brezilya: 800 Kadın Darbe Sponsoru Globe Gazetesi Binasını İşgal Etti

800’e yakın kadın, 8 Mart Perşembe sabahı, Brezilya’nın en büyük özel haberleşme şirketi olan O Globo gazetesinin Rio de Janeiro’daki genel merkezini işgal etti. Yerel saatle akşam 5.30’a kadar süren işgal eyleminde kadınlar amaçlarının medya devinin Brezilya’daki siyasi istikrarsızlığı teşvik eden belirgin rolünü teşhir etmek olduğunu söylediler.

Topraksız Kır İşçileri Hareketi, Popüler Gençlik Ayaklanması, Küçük Aile Çiftçileri Hareketi ve Barajzedeler Hareketi gibi sosyal hareketlerden, bölge sakinlerinden ve Yerel topluluklardan kadınlar Brezilya’nın eski başkanı Dilma Rousseff’in 2016 yılında görevden alınmasıyla sonuçlanan senaryonun oluşturmasına Globo’nun yardım ettiğini belirtiyorlar.

Kadınlar ayrıca, medya devinin elde ettiği başarı sonrasında Luiz Inacio ‘Lula’ da Silva’ya karşı da karalama kampanyası başlattığı ve başkan olabilme potansiyeli olan Silva’nın siyasi zulme uğramasına neden olacak haberler yayımladığını söylüyorlar.

Popüler Gençlik Ayaklanması’nın bir üyesi olan Ana Carolina Silva, “Globo, kendi ticari çıkarları için darbeyi teşvik ediyor. Darbenin ülkede yaratacağı sonuçları umursamıyor. Bu onun suçlu olduğunu gösterir. Globo sadece işçi düşmanı değil, aynı zamanda tüm ulusun düşmanıdır,” diyor.

MST liderlerinden Maria Gomes de Oliveira’da Globo’nun çıkardığı haberlerin, yayımladığı gazete ve dergilerin sosyal taleplerin oluşturulmasından ve seçim eğiliminin teşvik edilmesinden sorumlu olduğunu belirtti.

“Medya devi, ‘güvenlik’ adına Rio de Janeiro’da askeri müdahaleye destek verdi. Ayrıca insani bir duygu olan güvenli bir toplumda yaşama özleminden yararlanarak, (Brezilya devlet başkanı) Temer ve Müttefiklerinin seçim stratejilerini gizlemek ve işçi sınıfını susturmak için korku atmosferini teşvik etti.”

Maria Gomes ayrıca Globo’un Temer yönetiminin emeklilik reformu önerisini desteklediğini ve “emeklilik reformu” adıyla getirilen önerinin özel emeklilik şirketi Mapfre Seguros ile doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı.

Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle yapılan işgal eylemi aynı zamanda MST’nin Topraksız Kadın İşçiler Ulusal Mücadelesi’ninde bir parçası. Rio Grande do Norte, Paraiba, Para, Maranhao, Goiania ve ülkenin farklı diğer bölgelerinde benzer protestolar ve eylemler düzenlendi.

Ülke çapında ayağa kalkan kadınlar, kadına yönelik şiddet, tarım işçiliği, işçi hakları ve toplumsal refahtaki gerileme konusunda suç duyurusunda bulundular.

Kaynak: https://www.telesurtv.net/english/news/Brazil-800-Women-Occupy-O-Globo-Newspaper-to-Denounce-Coup-20180308-0002.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.