Binler Vietnam’daki Sosyal Sigorta Yasasına Karşı Grevde

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“verilerine göre Vietnam’ın 90 milyonluk nüfusunun çoğunluğu 40 yaşında altında. Kaynak: http://www.bbc.com/news/world-asia-32142635”

_82049729_82049728Vietnam’ın en büyük kenti Ho Chi Minh şehrindeki ayakkabı fabrikasında binlerce işçi çok seyrek yapılan hükumet karşıtı eylemlerden biri olan grevin 60’ıncı gününde. (01.04.2015)

İşçiler gelecek sene çıkması planlanan sosyal sigorta yasasını protesto ediyor.

İşçiler Nike ve Adidas gibi dev markalara ayakkabı üreten Tayvan menşeili Pou Yuen’in fabrika tesislerinden birini işgal etti.

Vietnam’da işçi mücadeleleri olmasına rağmen hükumet karşıtı protestolar pek rastlanmamaktaydı.

Fabrikayı saran sokaklar barışçıl oturma eylemi gerçekleştiren işçiler tarafından işgal edilmişken yerel yönetim ve hükumet yetkilileri de bir yandan müzakerelere başlamış durumda. Kentin işçi sendikası başkan vekili olan Nguyen Tran Phuong Tran Reuters haber ajansına gelişmeleri “Şirket işçilere bir günlük izin verdi, biz de işçilerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz.” diye aktarıyor

Analiz: Nga Pham, BBC Vietnam

Ho Chi Minh kentinde devam eden grev Vietnam’da gerçekleşmiş en uzun ve en büyük grevlerden biri. Aynı zamanda işçilerin çalışma koşulları ya da maaşlardan ziyade hükumetin emek politikalarına karşı ayaklanmış olması da olağan dışı bir şeydir.

Vietnam hükumeti muhalefeti hoş görmez ve kitlesel protestoları milli güvenliğe tehdit olarak algılar. Şimdiye kadar grev barışçıl şekilde devam etti ancak yayılacağına ve kontrolden çıkacağına dair korkular var.

Çalışma bakanlığının, gelecek yıl yapılması planlanan Komünist Parti Kongresi’nden önce sosyal huzursuzluktan kaçınmak için işçilerin endişelerini giderecek şekilde sosyal sigorta yasasını yeniden ele alması muhtemel gözüküyor.

Sosyal Sigorta Yasası

Hükumetin, işsizlik sigortası sisteminin emeklilik sistemine çevirme girişimine itiraz ediliyor.

Mevcut sistemde işçiler merkezi fona aylık prim ödüyorlar, işsiz kalmaları durumunda da verdikleri prim oranında toptan ödeme alabiliyorlar. Yeni yasa gereğince ise işçiler ancak emekli olduklarında ödenek alabilecekler, bunu da toplu olarak değil ay bazında alabiliyor olacaklar. Sadece çok küçük bir azınlık işsizlik ödeneğinden yararlanabilecek. Vietnam’da emeklilik yaşı erkekler için 60, kadınlar için ise 55’dir.

Yerel haber kaynağı Tuoi Tre’nin bildirdiğine göre hükumet yeni yasa ile işçiler lehine uzun vadeli sosyal güvenlik hedeflerinin gerçekleştirileceğini savunuyor.

Ancak grevdeki işçiler iş aradıkları süre boyunca günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına ödemelerini işsiz kaldıkları zaman almak istediklerini ifade ediyor.

Vietnam ucuz ve genç iş gücü kaynağı ile bölgede uluslararası devlere elektronik ve tüketim malları üreten bir imalat merkezi haline gelmiş durumda.

CIA World Factbook**https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/vm.html/** verilerine göre Vietnam’ın 90 milyonluk nüfusunun çoğunluğu 40 yaşında altında.

Kaynak: http://www.bbc.com/news/world-asia-32142635
Etiketler: , ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.