Belucistan: Direniş, Silahlı Mücadele ve Uluslararası Destekle Sürüyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Yerel balıkçılar mega projenin tamamlanmasının ardından Gwadar iskelesine ulaşamayacaklarını ve balık tutmalarına artık izin verilmeyeceğini düşünüyorlar. Ayrıca küçük gemi yapımının otoyolla birlikte yok olacağını belirterek, geleceklerinden endişe ediyorlar. İnsan Hak…”

Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) Çin’in kuzeybatısını otobanlar, demiryolları, sanayi siteleri ve büyük enerji projeleri ile Gwadar’a bağlamayı hedeflerken, Gwadar’da bulunan Belucilerin ise projeye yönelik öfkesi dinmiyor. Tek geçim kaynakları olan balıkçılığın bu mega proje ile yerle bir edileceğini düşünen Beluciler bu proje ile doğal kaynaklarının Çin ve Pakistan tarafından sömürüldüğünü ve bölge halkının yoksullukla mücadele ettiğini belirtiyorlar.

Gwadar halkı en temel insan hakkı olan temiz kullanım suyuna ulaşamıyor. Halkın büyük çoğunluğu su ihtiyacını kirli sulardan veya deniz suyundan karşılamak zorunda kalıyor. Bir yandan kronik yoksulluğa karşı mücadele verirken bir yandan da eğitim sistemi, sağlık sistemi gibi yatırım yapılmayan köhnemiş sistemler bölgede can alıyor. Gwadar’ın balıkçılarından Khuda Bakhsh “Bizim gökdelenlere, restoranlara ve alışveriş merkezlerine ihtiyacımız yok. Büyük binaları, yeraltı trenlerini istemiyoruz! Bize en temel ihtiyacımız olan içme suyunu verin, yeterli “diyor.

Gwadar balıkçıları, Çin kaynaklı limanın geçim kaynaklarını mahvettiğini belirtti.

Başlıca gelir kaynağı balıkçılık olan kasabada, limana yapılan inşaat çalışmaları nedeniyle balıkçılık yok olmak üzere. **https://gandhara.rferl.org/a/pakistan-balochistan-gwadar-anger/27483081.html/** Yerel balıkçılar mega projenin tamamlanmasının ardından Gwadar iskelesine ulaşamayacaklarını ve balık tutmalarına artık izin verilmeyeceğini düşünüyorlar. Ayrıca küçük gemi yapımının otoyolla birlikte yok olacağını belirterek, geleceklerinden endişe ediyorlar. İnsan Hakları Komisyonu (İHOP) CPEC projesine karşı başbakan Nawaz Sharif’e çağrıda bulunarak Gwadar halkının çıkarlarının korunmasını talep ediyor. **http://www.business-standard.com/article/news-ani/pak-rights-body-says-gwadar-s-fishermen-have-deep-reservations-about-cpec-117011200118_1.html/**

Pakistan işgali altında yaşamlarını devam ettirmeye çalışan Beluciler özerklik ve özgürlük taleplerini yükseltirken, haklı talepleri Pakistan Ordusu tarafından güçle bastırılıyor, bölge halkı zorla yerinden ediliyor. Değerli mineraller, altın, bakır, kromit ve gaz gibi doğal kaynaklar bakımından oldukça zengin olan Belucistan’dan sürekli olarak insan hakları ihlalleri haberleri geliyor.

Dünya Baloch Kadın Forumu başkanı Naela Quadri Baloch, Pakistan’ın Beluci halkına karşı başlattığı soykırımı, Çin’in tam desteğiyle yürüttüğünün altını çiziyor. Naela, Uluslararası İnsan Hakları örgütlerinin, Belucistan’da yaşanan vahşete sessiz kalmaları sonucu Pakistan Ordusu’nun halkını öldürdüğünü, kadınlarına tecavüz ettiğini, organ ticaretinin yoğunlaştığını ve soykırım yapıldığını söylüyor. Naela ayrıca, binlerce kadının tecavüz hücrelerinde tutulduğunu ve cinsel saldırıya maruz kaldıklarını belirtiyor. “Beluci avukatları, doktorları ve mühendisleri Pakistan ordusu tarafından kaçırılıyor” diyen Naela, Kurtuluş mücadelesinin sadece kadınlarla sınırlı olmadığını, Belucistan’ın dört bir yanında devam ettiğini belirtiyor.**http://www.aninews.in/newsdetail-MTY/MzE0MjIw/obor-is-blood-and-rape-of-balochs-baloch-leader.html/**

Pakistan Ordusu’nun Belucilere karşı işlediği suçlardan biri de Belucistan topraklarında yapılan nükleer testler… Bu testler sonucu Belucistan’da geniş bir alana radyasyon yayılarak toprakları kirletti. Toksik kirlenme bölgede yaşayan hayvan ve bitki türlerini yok etti. Halk türlü hastalıklarla yaşam savaşı verirken, Beluciler topraklarının istilasına karşı mücadeleyi yükselteceklerini ve özgürlüklerini kazanana dek savaşacaklarını belirtiyorlar.

Belucistan’ın kurtuluşu için mücadele veren örgütlerden biri olan Belucistan Kurtuluş Cephesi BKC savaşçılarının Sınır Ötesi İşler Organizasyonu (FWO)’ya ve Çin Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC)’e ait araçlara ve makinalara saldırı düzenlendiklerini ve çok sayıda aracı tahrip ettiklerini, bu türden saldırıların Belucistan bağımsızlığına kavuşuncaya dek devam edeceğini söylüyor. Bu kapsamda mücadelelerine devam eden BKC savaşçıları, 21 Mayıs gecesi el bombası ile Turbat bölgesinde bulunan bir kontrol noktasına saldırı düzenlendiklerini ve orduya mensup iki kişinin yaralandığını bildiriyorlar. BKC ayrıca aynı gece Malant bölgesindeki başka bir kontrol noktasına daha roketatarlı saldırı düzenlediklerini ve Pakistan askeri birliklerinin büyük kayıplar verdiğini söylüyor.** http://www.dnaindia.com/india/report-blf-claims-responsibility-of-attacks-on-pakistani-forces-2450986/**

Öte yandan Özgür Belucistan Hareketi, Belucistan’ın özgürlüğü konusuna uluslararası alanda dikkat çekmek için İngiltere, Almanya, Kanada, ABD, İsveç, Norveç, Hollanda gibi pek çok ülkede eş zamanlı eylemler düzenledi. Eylemlerin ana ekseninde nükleer silahlar ve nükleer tehdit konuları yer alırken eylemciler Belucilere karşı suç işleyenlerin uluslararası mahkemelerde yargılanmasını ve Beluci halkının zararlarının karşılanmasını talep ettiler.**http://www.business-standard.com/article/news-ani/free-balochistan-movement-organises-protests-for-removal-of-pakistan-s-nuclear-weapons-117053001773_1.html/**

Haber:isyandan.org

Bir Yorum

  1. Pingback: İsyandan – Pakistan: BKC Eylül Ayında 22 Saldırı Düzenledi, Düzinelerce Askeri Öldürdü

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.