Baltimore Protestolarının Ardındaki Beş Gerçek

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“tarafından hazırlanan beş maddeye yer verilmiştir. Sadece Baltimore’da, 2010 ve 2014 yılları arasında 31 kişi polis tarafından öldürüldü. Aynı dönemde Maryland eyaletinde, 109 kişi polis tarafından öldürüldü. Maryland’da, ölenlerin 75’i siyahtı, Maryland nüfusunun…”

 

 

Veriler Baltimore’da devletin siyahlara karşı işlediği suçların vahametini gözler önüne seriyor.

Baltimore

Afro-Amerikalı Freddie Gray’in polis gözetiminde öldürülmesinden sonra, Maryland eyaletinin Baltimore şehri sokakları protestolarla sarsıldı.

Bir arkadaşıyla sohbet eden Gray, güpegündüz polis tarafından durduruldu. Gray’in omuriliği tutuklandıktan sonra kırıldı ve Freddie Gray bir süre komada kaldıktan sonra hayatını kaybetti. Baltimore Emniyet Müdürü, Gray’in kötü muamele nedeniyle yaralandığını ve sağlık görevlilerine geç götürüldüğünü söyleyerek, olaydaki sorumluluğunu kabul etti.

Gray’in ölümü üzerine yetkililer, 1 Mayıs günü, adam öldürme ve cinayet suçlamaları da dâhil olmak üzere, altı polis memurunun açığa alındığını duyurdu. Fakat, özellikle siyah insanların polis tarafından hedef alındığı Maryland’de, Gray’in ölümü polis vahşetine karşı geniş bir öfkeye yol açtı.

Baltimore’daki vatandaşların neden öfkelendiklerine dair fikir vermek için aşağıda, İnsan Hakları İçin Amerikan Meclisi **American Council of Civil Liberties/**tarafından hazırlanan beş maddeye yer verilmiştir.

  1. Sadece Baltimore’da, 2010 ve 2014 yılları arasında 31 kişi polis tarafından öldürüldü. Aynı dönemde Maryland eyaletinde, 109 kişi polis tarafından öldürüldü.
  2. Maryland’da, ölenlerin 75’i siyahtı, Maryland nüfusunun yalnızca üçte biri siyahî olmasına karşın ölenlerin %69’u siyahtır.
  3. Gerçekleşen 109 olaydan sadece ikisinde, polis memurları hakkında soruşturma açıldı.
  4. Maryland’da 140’ın üzerinde eyalet ve yerel kolluk kuvveti bulunmakta ancak onların ne sıklıkta veya hangi durumlar altında sivillerin hayatını kaybetmesinden sorumlu olduklarına dair herhangi bir resmî bir takip yapılmamaktadır.
  5. Toplam ölümlerin 41’inde, hayatını kaybedenlerin tıbbî bir bozukluk ya da ruh sağlığı bozukluğu, engellilik, uyuşturucu kullanımı belirtileri ya da benzerî durumların belirtilerini gösterdikleri belirtildi.
Kaynak: https://www.greenleft.org.au/node/59007
Etiketler: , ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.