Avustralya: Yerliler “Biz Savaşçıyız, Topraklarımızı Koruyoruz”

Avustralya’nın Queensland eyaletindeki iki yerli kabile topraklarını çok uluslu bir madencilik şirketine karşı korumak için madene giriş çıkışın yapıldığı yola barikat kurarak, yolu kapattılar.  Wangan and Jagalingou kabilesi savaşçıları ve onların destekçileri, Carmichael bölgesinde madencilik yapmak için izin alan Adani Grup’un faaliyetlerini engelliyorlar.

Yerli Wangan ve Jagalingou yaşlıları ve eylemcilerinden Adrian Burraguba “Topraklarımızdaki kontrolü yeniden ele alma savaşı içindeyiz. 1860’dan beri Wangan ve Jagalingou topraklarının sömürgeleştirilmesine karşı savaşıyoruz. Adani buradan gidene ve bir daha topraklarımıza dönmeyene kadar hiçbir yere gitmiyoruz. Biz savaşçıyız. Topraklarımız koruyoruz. Hükümet bize diyor ki buraları terk edin. Federal hükümet topraklarımızı madencilik şirketine veriyor. 10 yıldan fazladır Adani ile mücadele ediyoruz. Adani için buradan ayrılma ve ülkemizi terk etme zamanıdır.

 

Bir savaşçı Adani Grup’a ait kamyonu durduruyor, “Biz savaşçıyız, topraklarımızı koruyoruz” diyor.

Bu toprakların kadim sahiplerinin yol kesme eylemini madencilik şirketinin tahliye eylemi izleyecek. Geçen hafta Adani ofisine tahliye notasını gönderdiler. Tahliye notasında ” Ülkemizde bütün madencilik faaliyetlerini acil biçimde durdurun. Faaliyetleriniz ülkemize saygısızlıktır. Faaliyetleriniz iyi olmamızı engelliyor, sağlımızı bozuyor, tarihsel mirasımıza zarar veriyor. Federal ve eyalet hükümetlerini de yanınıza alarak utanç verici bir anlaşma yaptınız,” diye yazıyor.

Adani’ye gönderilen nota ” Şimdi gitmelisiniz. Bu size ilk ve son tahliye notamızdır” diye bitiyor.

Kaynak: https://morningstaronline.co.uk/article/w/indigenous-australian-tribes-block-multinational-mining-corporation-desecrating

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.