ABD: Amazon İşçileri Jeff Bezos’un Malikanesine Yürüdü

Amazon işçileri Covid-19 salgını süresince şirketin uyguladığı çalışma koşullarını protesto etmek ve daha yüksek ücret, ücretsiz sağlık ve kreş hizmetleri talebiyle, Amazon’un kurucusu ve sahibi Jeff Bezos’un evine bir yürüyüş düzenlediler.

Eski bir Amazon ambar yönetici olan olan ve Mart ayında iş durdurma eylemi sonrasında işten çıkarılan Chris Smalls’un kurucularından olduğu Temel İşçiler Kongresi’nin de desteklediği yürüyüşte Amazon işçileri “Bezos’u Vergilendir” pankartı taşıdılar.

Chris Smalls, İşten çıkarıldıktan sonra Amazon.com’un New York’ta bir deposunun önünde “Sadece sağlımız temel olmalıdır” dövizi ile protesto gösterisi yapıyor.

Konuşma yapan işçilerden biri “Jeff Bezos’a ihtiyacın yok. Bize ihtiyacın var” dedi.

Amazon işçileri şirketin işçilere yeterli koruyucu ekipman ve temizlik malzemelerinin verilmesinin yanı sıra tehlikeli işte çalışıldığı için saat ücretlerinin 2 dolar artırılmasını da içeren bir talep listesi yayımladı.

İşçilerin aylardır sürdürdüğü baskılar sonucu Amazon şirketi, geçen hafta çalışanlarına Covid-19 testi yaptırdı ve yaklaşık 20.000 çalışanın testi pozitif çıktı. Çevrim içi perakende devi bu sayının ABD genelindeki sayının çok altında olduğunu iddia ediyor.

Kuzey Westwood Mahalle Konseyi’nde çalışan Andrew Lewis “Milyonlarca dolarlık bir şirketin, çalışanlarını küresel bir salgın sırasında standartların altında güvenlik ve çalışma koşullarına maruz bırakması sonucu  20.000 çalışanın COVID-19 olması ihmalin ötesinde bir şeydir. Amazon, gezegendeki en zengin şirkettir. Çalışanlarını güvende ve sağlıklı tutacak kaynaklara sahip olmalarına rağmen bilerek hiçbir şey yapmamayı seçiyorlar,” dedi.

İsyandan.org’un notu: ABD’de son dönem temel işçiler kavramı kullanılır ve tartışılır oldu. Covid-19 salgını yıllardır görünmez kılınan çalışma alanlarını ve bu alanlarda çalışanları görünür kılınca ‘Temel İşçi’ kavramı ana akım medya ve sağcılar dahil olmak üzere süreci anlatmak için kullanılmaya başladı.

Kaynak: https://www.latimes.com/california/story/2020-10-04/amazon-jeff-bezos-protest-beverly-hills
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.