15$ mücadelesi: Yaşanabilir Ücret Talep Eden İşçiler İçin, Dünya Eylem Günü

Dünya genelinde düşük ücretli çalışan işçilerin çağrısıyla, yaşanabilir ücret ve sendikalaşma hakkı için bir günlük eylem yapıldı  (Fotoğraf: Fightfor 15.org)

Dünya genelinde düşük ücretli çalışan işçilerin çağrısıyla, yaşanabilir ücret ve sendikalaşma hakkı için bir günlük eylem yapıldı (Fotoğraf: Fightfor 15.org)

ABD genelinde 200'den fazla şehirde kitlesel protestolar yapıldı

15 $ mücadelesi, (Düşük gelirli işçiler için asgari ücret ve sendikal haklar için hareket çağrısı) dünya genelinde 35 ülkede, ABD’de 200’den fazla şehirde 15.04.2015 tarihinde  dünya çapında kitlesel mitingler ve bir günlük iş bırakma eylemleri başlattı.

Sabahın erken saatlerinde, New York, Chicago, Washington, DC, Las Vegas, Los Angeles, New Orleans, St. Louis, ve Boston dahil olmak üzere, çeşitli şehirlerde protestolar yapıldı. İşçiler gün boyunca McDonald’s restoranları önündeki kavşakları ulaşıma kapayarak sunumlar, konuşmalar yaptılar, marşlar söylediler. 15 $ mücadelesi örgütleyicileri henüz pek bilinmediklerini ama yaptıkları eylemin giderek büyüyeceğini söylüyorlar.

Eyaletler arasında farklılık gösterse de federal asgari ücret 7.25 $. İşçilerin hayatta kalmak için çok az ödense de kamu yardımına güvenmek zorunda kalıyor. İşçilerin kamu yardımlarıyla hayatta kaldığını vurgulamak için “Vergi Günü” olan 15 Nisan’ı organizasyon günü seçmişler. Bu aynı zamanda kendi çağrıları “15 $ mücadelesi” ile de benzerlik taşıyor.

Organizatörler “Vergi Günü’nde, Pittsburgh Pasadena fast-food işçileri, geçici öğretim üyeleri, evde bakım işçileri, çocuk bakımı işçileri, havaalanı işçileri, endüstriyel çamaşır işçileri ve Walmart işçilerinin iş bırakıp yürüyüş yapmalarıyla ABD’de şimdiye kadar düşük ücretle çalışan işçiler arasında büyük bir hareketliliğin başlayacağını” düşünüyorlar.

BİZİM Walmart, Jobs With Justice, DC Aile İşçileri ile diğer gruplar arasında birkaç yerel sendika da dahil olmak üzere geniş bir koalisyon kuran işçiler, ABD’de hayat pahalılığı artarken, ücretlerinde artırılmasının önemini vurguladılar.

Başkentte ki işçiler, “DC Bize Baksın” dövizleri ile yürüdüler ve “Bu rezillik nedir?”, “Yoksulluk ücreti ödensin!” sloganları attılar.

DC Aileler Çalışması direktörü Michael Delvone “D.C. olarak, burada konutlar  çok pahalı, ödenen işçilik ücretleri çok az ve bizler aileleri getirmek için mücadele ediyoruz. DC, 35 yılın en yüksek ücret uçurumu ile karşı karşıya kaldı ve kamu yardımı olmadan ülkenin en pahalı şehirlerinden birinde işçi ailelerinin yaşaması çok zor. İşçilerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için saat ücretlerinin 15 $ olması gerekir.” dedi.

Ülkenin kuzeyinde, New York’ta ki protestocular, Brooklyn Köprüsü’nün girişini kestiler ve McDonald Flatbush’ı bastılar.

Boston’da bir McDonald çalışanı olan, Darius Cephas, Guardian’a verdiği demeçte “Herkes huzurlu ve mutlu çalışmak için saat ücretlerinin 15 $ olmasını istiyor ve fast-food işçilerinin sendikaya ihtiyacı var. Ben her şeyin daha iyi olacağını söylemiyorum ama bu mücadele ile dünya daha yaşanılabilir olacaktır.” diyor.

Altını çizeceğimiz bir konuda, ABD genelinde büyüyen iki hareket arasındaki dayanışma; Silahsız siyah erkekler ve kadınların son polis cinayetleri üzerinde adalet çağrısında bulunan ve pek çok eylem düzenleyen Black Lives Matter’da bu eyleme destek verenler arasındaydı.

Yazar: Nadia Prupis,
Kaynak: http://www.commondreams.org/news/2015/04/15/fight-15-worldwide-day-action-workers-demand-livable-wages
Etiketler: ,

Bir Yorum

  1. Pingback: ABD: #FightFor15 Hareketi 340 Şehirde İş Bırakma Eylemi Örgütlüyor

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.