Faşizme karşı müzik cephesi, Anarko-PUNK dosyası
Oi Polloi – ‘Let the Boots Do The Talking’
Derlemeye anlı şanlı Cable Str. direnişine selam gönderen ‘Let the Boots Do The Talking’ şarkısıyla başlayalım dedik. 4 Ekim 1936’da Britanya Faşist Birliğinin (British Union Of Fascists) yürüyüşüne ve işbirlikçi polise karşı antifaşist güçlerin sokak savaşıyla kazanılan Cable Str. direnişi İkinci Paylaşım Savaşı öncesi faşist Britanya örgütlenmesinin hızını kesen bir başkaldırıydı. Şarkılarında bu direnişe atıf yapan İskoçyalı punk grubu Oi Polloi 1981 yılında kuruldu. Grup çevrenin savunulması, seksizm, homofobi, emperyalizm ve ırkçılık karşıtı mücadelelerde doğrudan eylemi savunan şarkı sözleriyle politik duruşunu sivriltti.
https://youtu.be/WXCyDanffrw%20
Crass – ‘Big A Little A’
Anarko-punk akımının öncülerinden Crass Britanya’da 1977’de kuruldu. Anarşizm, hayvan hakları ve çevre hareketi odaklı şarkı sözleriyle doğrudan eylemi savuna geldiler. Anarko-punk geleneğinin bu pek hatırı sayılır grubundan: Big A Little A
Flux of Pink Indians – ‘They Lie We Die’
Grubun kökleri 1979’da The Epileptics grubu ile atılmıştı. Henüz baterist arayışındayken kurucularından Colin Latter ilgi duyduğu bir Kuzey Amerika yerli kabilesi olan Pembe Yerliler Kabilesi’nden esinlenerek grubun isminin “Flux Of Pink Indians” (Pembe Yerliler Akını) olmasını önerdi. 1980’de kışkırtıcı ismini bulan grup adına yaraşır bir profil çizerek veganizm, antikapitalizm, savaş karşıtlığı ve anarşizm temalı şarkı sözleriyle öne çıktı. O kadar gizemli ve yenilikçiydiler ki gizli servis telefon konuşmalarını dinlemekten ve onları takip etmekten kendini alıkoyamadı.
Zounds – ‘Demystification’
Zounds yine Britanya’da 1977’de kurulmuş bir anarko-punk grubudur. Politik çizgisi Crass benzeri olmakla beraber sözleri ve müziği onun kadar direkt ve ilk anda vurucu değildir. Daha incelikli, zamanla aklınıza nüfuz eden, yerini adım adım bulan bir tınısı vardır.
Omega Tribe – ‘What The Hell’
1981’de Britanya’da kurulmuş olan grup diğer anarko-punk gruplardan poetik, melodik ve daha yumuşak stiliyle farklılaşır. Çoğunlukla savaş karşıtı şarkı sözleri peace punk eğilimini perçinlemiştir.
Rudimentary Peni – ‘Rotten To The Core’
1980’lerde Britanya’da kurulmuş anarko-punk grubu. Karamsar, umutsuz şarkı sözleri ve vokalist Nick Blinko’nun kendi çizimleri olan karanlık albüm kapaklarıyla sıyrılan grubun ham ve puslu tınısına karşın net politik açıklamaları vardır. Ayrıca Blinko’nun ‘Pope Adrian 37th Psychristiatric’ isimli albümü psikiyatri hastanesinde tedavi görürken yazdığı rivayet edilir.
The Mob – ‘No Doves Fly Here’
1970’lerin sonunda Britanya’da kurulmuş grubun şarkılarında dünyanın yoksullukla, savaşlarla, politik çürümüşlük, eşitsizlik, açlık, nükleer tehdit ve yozlaşma ile ağırlaşmış puslu havası karanlık ezgi ve sözlerle dile getirilir.
Conflict – ‘You cannot Win’
1981’de Londra’da kurulmuş olan anarko-punk grubu Conflict anarşizm, hayvan hakları, savaş karşıtı hareket ve sınıf mücadelesi temalı şarkı sözleri ve hızlı, sert, direkt, vurucu stili ile öne çıkmıştır. Derleme için seçtiğimiz şarkı: ‘You cannot win a nuclear war’
The Oppressed – ‘Work Together’
1981’de kurulmuş Galli punk grubu ırkçılık ve faşizm karşıtı politik duruşu ile sivrilmiştir. Grubun AFA (Anti-Fascist Action) gibi bir çok antifaşist örgüt ile ilişkileri vardır.
Discharge – ‘State Violence State Control’
1977’de kurulmuş punk grubu savaş, kapitalizm ve otorite karşıtı sözleri boğuk ve gırtlaktan vokal ile birleştirip anarşist mesaj kemiklerimize işleninceye dek tekrar eden şarkılarıyla bilinir.
Poison Girls – ‘Riot in My Mind’
Britanya menşeili anarko-punk grubunun öne çıkan elemanı kadın şarkıcı-gitarist Vi Subversa patriyarka, seksizm ve cinsiyet rolleri üzerine yazdığı şarkılarla ‘anarko-punk’ enerjisini kadın mücadelesi ile harmanlayabilmiştir.
Anti-System – ‘Wot No Meat’
1980’lerde kurulmuş anarko-punk grubu Anti-System şarkılarının çoğunu hayvan hakları mücadelesine adamıştır. Grubun iki üyesi Mark Keane ve Michael Teale çeşitli hayvan hakları eylemleri nedeniyle 1986’da tutuklanmıştı.
Insane – ‘El Salvador’
Ayrıldıklarında üyeleri bir çok başka önemli anarko-punk grubuna katılan Insane, 1982 yılında Amerika’nın El Salvador ve dünyanın bir çok yerinde iç savaşlardaki kanlı rolüne değinen ve sonrasında bir klasik olan bu parçayı çıkarmıştı: El Salvador
Leftöver Crack – ‘So you want to be a cop’
1998’de Choking Victim grubunun parçalanması ile oluşmuş New York menşeili punk grubu. Şarkıları çoğunlukla sistem, otorite, din ve kapitalizm karşıtlığı temalıdır. Grubun üyelerinin New York polisi ile bizatihi münasebetleri olmuştur. Bu nedenle gruptan bu şarkıyı seçmeyi pek manalı bulduk.