Zimbabve: Baskılara Karşı Yeniden Genel Grev Çağrısı

zimbabwe

Zimbabve’de geçen hafta düzenlenen 300’e yakın göstericinin gözaltına alındığı grev ve direniş eylemlerinde hükümeti yıkma suçlamasıyla hakkında dava açılan ve gözaltına alınan eylemin örgütleyicilerinden Papaz Evan Mawarire yeniden ulusal çapta grev ve direniş çağrısı yaptı.

Mawarire Facebook’ta yayınlanan bir videoda “Bu ülkenin gereksindiği umut senin içindedir. Harekete geçmezsen bu umudu bizden çalmış olursun. Biz, sadece, hiçbir şey yapmayan hükümetten nefret etmiyoruz, gerçekten bu topraklarda olan biteni bilmek istiyoruz” dedi.

Mawarire’nin yüzlerce destekçisi mahkemenin önünde bekleyerek dayanışma gösterirken, onun serbest bırakılması ise muhalefet için sürpriz oldu.

Nüfusun % 90’nın resmi bir işinin olmadığı, yoksulluğun emekçilerin yaşamlarını alt üst ettiği Zimbabve’deki gösteri ve direnişlere; Güney Afrika’da neoliberal politikalara karşı direnişi örgütleyen Güney Afrika Metal İşçileri Ulusal Sendikası (NUMSA) da destek veriyor. NUMSA internet sitesinde yaptığı açıklama ile süreci, gelişimi ve nasıl seyrettiğini dile getirmiş, işçilerin ve emekçilerin direnişine destek vereceğini açıklamıştır.

Sahra altı Afrika’da 1994’te, Güney Afrika’da ise Afrika Ulusal Kongresi (ANC)’nin hükümet olmasıyla sona eren Ulusal Bağımsızlık hareketlerinin ardından 2000’lerden itibaren gelişen mücadeleler sosyal kurtuluşa ve sınıf perspektifine vurgu yapmaya başlamış durumda…

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.