Zimbabve: Kamu Çalışanları Genel Grevine Polis Saldırısı ve Direniş, 57 Gözaltı

zimbabwe

Nijerya’da petrol fiyatlarının düşmesini takiben maaşlarının ödenememesi üzerine genel greve gidilmiş, Oyo Eyaleti ve öğretmenler sendikasının başını çektiği, eğitimin özelleştirilmesi planına karşı protestolarla direniş daha da yükselmişti. Ödenmeyen kamu maaşları ile kıvılcımlanan genel grev dalgasında sıra bir diğer Afrika ülkesi Zimbabve’de: Geçtiğimiz Cuma, Zimbabve’deki kamu çalışanları sendikalarının şemsiye örgütü olan konsey, Haziran maaşlarının ödenmemesinden dolayı genel greve gidileceğini açıkladı.

Kamu Hizmeti Bakanı Supa Mandiwanzira ise maaşlardaki gecikme için ülkenin içinde bulunduğu ekonomik bunalımı gerekçe göstererek kamu çalışanlarından grev kararını yeniden değerlendirmelerini talep etti. Hükümet öğretmenlere ve sağlık çalışanlarına Haziran maaşlarının Temmuz’un ikinci haftasında ödeneceği sözünü verirken, maaş yokluğunda ulaşım masraflarını karşılamak için verilen 100 dolarlık ödenek çalışanların öfkesini dindirmeye yetmedi. Kamu Çalışanları Konseyi greve çıkmaya kararlı olduklarını açıkladı.

Konseyin açıklaması kamuda çalışan doktor ve hemşirelerin de ödenmeyen maaşlarından ötürü greve gitmeye karar verdikleri bir dönemde geldi. Bu arada Zimbabwe Kırsal Bölge Öğretmenleri Sendikası (RTUZ) da 6.000’den fazla üyesinin iş durduğunu, binlercesinin de görevleriyle ilişkili bir çok başka işi (çalışma kitaplarının kontrolü, yatılı okullardaki öğrencilere rehberlik yapılması, etüt malzemelerinin hazırlanması vb.) yapmayı reddettiklerini rapor etti. Sendika yaptığı açıklamada 4 Temmuz Pazartesi itibarıyla öğretmenlerin greve başladığını duyurdu.

Harare-protests

Grevin ve gösterilerin başladığı gün polisin şiddetli müdahalesine grevcilerin ve göstericilerin yollara briket, granit ve yakılmış lastiklerden oluşan barikatlar kurarak direnişle cevap vermesi sonucu 60’a yakın kişi göz altına alındı. Hükümet yetkilileri kanunsuzluklara izin vermeyeceklerini açıklarken olaylardan muhalefetin suçlu olduğunu ileri sürdüler.

Bu suçlamalar üzerine grevi örgütleyenler, grevi ve gösterileri örgütleyenlerin “Artık Yeter!” diyen yurttaşlar ve emekçiler olduğunu vurguladılar.

Kaynak: http://www.newzimbabwe.com/news-30002-Civil+servants+say+strike+starts+Tuesday/news.aspx, http://www.chronicle.co.zw/chaos-in-harare-hundreds-stranded-as-touts-run-riot/, http://ewn.co.za/2016/07/05/57-arrested-during-violent-protests-in-Zimbabwe sitelerinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

 

Hiç Yorum Yapılmamış

  1. Pingback: Zimbabwe: Baskılara Karşı Yeniden Genel Grev Çağrısı

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.