Yunanistan Referandumu

Troyka’nın isteklerine karşı Yunanlılar bugün ( 5 Temmuz 2015) referandum yapıyor… Referandum ile ilgili dağıtılan broşürlerde, egemenlerin tavrı deşifre edilirken halktan destek isteniyor.

IMG-20150705-WA0000

OXI’nin broşürünü kısaca özetlersek; Söylemlerimiz ve yaptıklarımızla bizi küçümseyenlere karşı onurumuzu korumalıyız, kendi ayaklarımız üzerinde durmak ve direnmek istiyoruz. İşçi, köylü, zengin, çiftçi hep beraber ayaktayız!! Troykaya ve baskılarına hep birlikte karşı koyacağız…

SYRİZA’nın dışında radikal sol koalisyonlardan biri olan Antarsia’da referandumda hayır oyu kullanacak.

IMG-20150705-WA0001

KKE’nin broşüründe ise neden bu referandumu protesto ettiklerini tek tek yazmışlar. Bazı konularda ufak çarpıtmalar olsa da genel hatlarıyla doğru noktalara değinilmiş. Syriza zaten neredeyse her şeye Evet demiş olduğundan KKE broşüründe hayır diyor. Toplamda Troyka ile görüşülen 32 konu var ve bunlardan 22’si zaten kabul edilmiş. Uzlaşılamamış gibi duran konular:

  1. Emeklilik ikramiyesi
  2. Emeklilik yaşı
  3. Sağlık hizmetleri vergi oranı
  4. KDV artırım miktarı
  5. Tarım vergileri
  6. Armatörlük vergileri
  7. Savunma masraf indirimleri
  8. Sağlık katkı payı artırımı
  9. SGK primleri ödemeye başlama yaşı
  10. Gelir vergisi yüzdesi

Bu maddelerden de anlaşıldığı gibi Troyka gerçekten Yunanistan’ı bitirmeye karar vermiş. Buna hayır diyememek ancak ve ancak konuyu anlamamaktan ve Avrupa tarafından yanıltılmaktan ileri gelebilir. Syriza ise bu duruma hazırlıksız yakalanmış ve çoğu insan sadece medyatik algı ile sandığa gidiyor. Ama olası bir Hayır yine de 3-4 haftalık kayıp zamanı geri getirebilir.

Troyka Syriza hükümetini itibarsızlaştırıp, halk ile karşı karşıya gelmesini ve iç tartışmalar ile ikiye bölünmesini istiyor. Böylelikle post modern bir darbe yapacak ve liberal sağ kanadın iktidara gelmesini sağlayacak. Aynı zamanda solu başarısız göstererek Portekiz, İspanya, İrlanda gibi ülkelere de sonunuz Yunanistan gibi olmasın mesajı veriyor. Yunanistan bu borç batağından ancak halk dayanışmasıyla çıkabilir. Kısaca çözüm sokakta, kavgada yatıyor.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.