Uruguay’daki Genel Grev Hayatı Durdurdu

Uruguay’da son yedi yıl içinde yapılan ilk genel grevin 31 Ağustos’a dek sürmesi bekleniyor / Fotoğraf: Nodal

Uruguay’da son yedi yıl içinde yapılan ilk genel grevin 31 Ağustos’a dek sürmesi bekleniyor / Fotoğraf: Nodal

Bu yılın en büyük grevini yaşayan Uruguay’da ücretlerin düşürülmesi ile ilgili kaygılarını dile getiren sendikalar greve çıktılar.

Uruguay’da hükümetin planladığı beş yıllık bütçe planına karşı, yüzlerce, binlerce işçi Perşembe günü genel greve katıldı. Bu grev, son yedi yıl içinde ülkede gerçekleştirilen ilk genel grev.

Diğer sendikalar genel greve katılmak için ant içerken, PIT-CNT sendika federasyonu, 400.000 üyesine çağrı yaparak, 24 saat süreyle iş durdurma kararı aldı.

Ulaşım sendikası UNOTT ülkedeki toplu taşıma hizmetlerini durma noktasına getirerek, greve Çarşamba gecesinden başladı. UNOTT yaptığı açıklamada,  işçilerin önümüzdeki beş yıl içinde “satın alma gücünü kaybetme” endişesiyle genel greve katıldıklarını söyledi. Günün erken saatlerinde, öğretmenler de greve gitti.

Hükümetin beş yıllık bütçe tasarısını sunmasından sonra başlayan grevin tasarının 31 Ağustos’ta Kongre’ye teslim edilmesine kadar süreceği düşünülüyor.

Cumhurbaşkanı Tabare Vazquez, ekonomik büyümeyi korurken kamu açıklarını azaltmayı amaçlayan mali açıdan sorumlu bir bütçe sunmak için söz verirken, PIT-CNT ve tüm müttefikler sıradan işçilerin zarar göreceğine dair işaretlerin endişelere yol açtığını söylüyorlar.  2020 Yılına kadar kamu sektörü maaşlarını belirleyecek olan bütçe ile ilgili olarak sendikalar yükselen yaşam maliyetleri ile devam edilemeyeceğini düşünüyorlar.

PIT-CNT’nin eğitim birimi başkanı Jose Olivera EFE ile yapılan müzakereler hakkında “Sendika ile hükümet arasındaki konuşmalar ve ilerlemeler son derece yetersiz ve masadan daha iyi bir anlaşma yaparak kalkmak içinse fazla zaman yok” diyor.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/General-Strike-Brings-Uruguay-to-a-Halt-20150806-0022.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.