Sri Lanka: Tamil Tutsaklar Özgürlük Talebiyle Açlık Grevinde

Sri Lanka hapishanelerinde yıllarca bazıları ölümle sonuçlanan şiddetli isyanlar meydana geldi

Sri Lanka hapishanelerinde yıllarca bazıları ölümle sonuçlanan şiddetli isyanlar meydana geldi

Sri Lanka’daki haklarında herhangi bir suçlama olmaksızın 1990’lar dan beri cezaevinde olan Tamil tutsaklar, özgürlük talebiyle açlık grevine başladılar.

Colombo, Anuradhapura, Jaffna ve Kandy hapishanelerinde 223 tutsak açlık grevine katıldı. Tutsakların  büyük bir bölümü  savaşı kaybeden Tamil Kaplanları ( Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları) ile bağlantılı oldukları şüphesiyle tutsak edilmiş durumdadır.

Tamil politikacıları yetkililere çağrıda bulunarak onların ya mahkemeye çıkarılmasını ya da kefaletle serbest bırakılmalarının sağlanmasını istedi.

Tutsaklar, güvenlik güçlerine mahkemeye çıkarılmaksızın 18 aya kadar insanları gözaltında tutma yetkisi veren Terörle Mücadele Kanunu (PTA)’a göre cezaevinde tutuluyorlar. Ancak bazı tutsaklar 1997’den beri cezaevinde bulunuyor.

BM İnsan Hakları Sorumlusu, Zeid Ra’ad el-Hüseyin, “hükümetin PTA kapsamında 258 kadın ve erkek mahkumun bulunduğunu ancak bunlardan 54 tanesinin herhangi bir nedenle tutulduğunu geçen ay yayınlanan Dönüm Noktası Raporunda kabul ettiğini” söyledi.

Zeid Ra’ad el-Hüseyin ayrıca 144 kişinin davasının askıya alındığını, 60 kişinin ise haklarında herhangi bir suçlama olmadığını söyledi.

İnsan hakları savunucuları, 650’den fazla Tamil tutsağın ve Zeid Ra’ad el-Hüseyin’in geçmişe dair verdiği rakamla, gizli ve hukuk dışı yerlerde yapılan gözaltılarla ilgili raporların incelenmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu söylediler.

Şiddet Korkusu

Bir Tamil milletvekili olan MA Sumanthiran, BBC Sinhala’ya “Hükümet, PTA’yı yürürlükten kaldıracağına dair BM İnsan Hakları Konseyi’ne söz verdi. Bu yüzden tutsak edilenler PTA yürürlükten kaldırılmadan önce serbest bırakılmalıdır,” dedi.

MA Sumanthiran ayrıca “hükümet 2009 yılında Tamil Halkına soykırım uyguladıktan sonra tutsak alınan 12.000 eski Tamil Kaplanını serbest bırakmalı ve özlük haklarını iade etmelidir. Ayrıca bu tutsakları uzun süreli hapishanede tutmanın hiçbir anlamı yok” dedi.

Başka bir Tamil politikacısı olan Kuzey İlleri Başbakanı CV Wigneswaran ise geçmişte olduğu gibi açlık grevindeki tutsakların cezaevi görevlileri tarafından şiddete ve kötü muameleye maruz kalabileceği konusunda endişeli olduğunu belirterek Başkan Maithripala Sirisena’ya bir mektup yazdı.

CV Wigneswaran “cezaevindeki tutsakların serbest bırakılacaklar ve kefaletle bırakılacaklar veya hızla dosyaları açılmış ve  ifadeleri alınmış şeklinde kategorize edilmesi gerektiğini” belirtti.

Farklı etnik kökenden yaklaşık 30 tutsak, 2012 yılında çıkan isyan sırasında cezaevlerinde öldü. Sayın Wigneswaran Tamil tutsak listesinin “bir hafta içinde” hazırlanacağını söyledi.

Ancak, BM’den Zeid Ra’ad el-Hüseyin, yeni hükümetin Cumhurbaşkanı Sirisena’ya böyle bir listenin hazırlanmasında “zorluklarla karşı karşıya” olunduğunu ve Kızıl Haç’ın yardımıyla çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Sinhala dilinde yayın yapan medya kanalları – hakim ulusal söylem –  Tamil tutsakları ile ilgili sık sık “terörist” ifadesini kullanırken Tamil nüfusun çoğunluğu Tamil Kaplanlarını politik tutsak olarak görüyor.

Kaynak: http://www.bbc.com/news/world-asia-34509955

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.