Slovakya: Yolsuzluklara Karşı Halk Sokağa Çıktı

Slovakya halkı yolsuzluklara karşı 16 Mart Cuma günü 40 kasaba ve Berlin, Kopenhag, Madrid gibi 8 ayrı noktada yer alan Slovakya elçilikleri önünde kitlesel protesto eylemi düzenleyecek.

Eylem kararı içişleri bakanı Robert Kaliňák’ın istifasının ardından geldi. ‘Daha iyi bir Slovakya İçin’ protesto eylemi düzenleyeceklerini söyleyen eylemciler ‘Bakanın istifası sadece başlangıç olabilir. Büyük temizliğin başlangıcı… Yolsuzlukların standart hale gelmediği, iktidar çevreleri ile organize suç şebekelerinin birlikte çalışmadığı bir toplumda yaşamak istiyoruz,” diyorlar.

Slovaklar ayrıca nişanlısı Martina Kušnírová ile birlikte öldürülen gazeteci Ján Kuciak suikastının kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve Kuciak’ın araştırdığı devlet mafya bağlantılarındaki kişilerin uluslararası araştırmacıların da katılımıyla ortaya çıkarılmasını talep ediyorlar.
9 Mart Cuma günü de Slovakya’nın pek çok şehrinde ve yurt dışında yolsuzluk karşıtı eylem düzenlenmiş ve protestolara 100 binden fazla kişi katılmıştı.

Ne olmuştu?

Slovakya’nın aktuality.sk haber portalında muhabir olarak çalışan 27 yaşındaki araştırmacı gazeteci Ján Kuciak ile sevgilisi Martina Kušnírová, başkent Bratislava’nın 65 kilometre kadar doğusunda yer alan Velka Maca’daki evlerinde ölü bulunmuştu.

Kuciak genellikle üst düzey devlet memurları ile işadamları arasındaki yolsuzluk ve vergi kaçırma olayları üzerine araştırma yapıyor ve haberler yazıyordu.

Kuciak’ın son yayımlanan haberi emlak işleriyle ünlenen işadamı Marian Kocner ile ilgiliydi. Slovakya’da yolsuzlukları araştıran kurum Kocner hakkında vergi yolsuzluğu iddiasıyla açılmış soruşturmayı geçen yıl kapatmıştı.

Kuciak’ın ölümü üzerine açıklama yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Kuciak ile ailesinin yakın zamanda tehdit edildiğini ve Kuciak’ın son 10 sene içerisinde AB içerisinde öldürülen beşinci gazeteci olduğunu belirtmişti.

Haber:isyandan.org
Kaynak: Bu haber https://spectator.sme.sk/c/20779601/kalinaks-resignation-is-not-enough-protest-gatherings-will-continue.html sitesinden düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.