Şili’de Büyük Öğrenci Yürüyüşü

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Yine Pinochet döneminde getirilmiş özel emeklilik sistemine karşı yükselen hareket (NoAFP), işçi grevleri (özellikle dünyanın en büyük bakır madenindeki Escondida grevi) ile parasız eğitim için direnen öğrenci hareketi hükümet üzerindeki baskıyı arttırıyor. Şili dünya ü…”

Dün (11 Nisan Salı) tüm Şili’de öğrenciler ve onlara destek veren eğitim emekçileri ile işçiler parasız eğitim hakkı için sokaklara çıktı.

*Çeviri: Neoliberal eğitim reformlarına karşı bu yılki ilk öğrenci eyleminde öğrenciler polis şiddetine direniyor. 

Pinochet diktatörlüğü döneminde 1981’de eğitim özelleştirilmişti. 2011’de patlak veren öğrenci protestolarının baskısı ile Bachelet hükümeti parasız üniversite eğitimi planını imzalamak zorunda kalmıştı. Ancak hükümet sözünde durmamış, Şili Öğrenci Konfederasyonu (Confech) ile Şili Üniversite Öğrencileri Federasyonu (Fech)’in başını çektiği öğrenci hareketi işgal ve kitlesel protestolarla geçtiğimiz seneden beri direnişi yükseltmişti.**https://isyandan.org/diger/2016-yilinda-ogrenci-hareketi//**

Yine Pinochet döneminde getirilmiş özel emeklilik sistemine karşı yükselen hareket (NoAFP), işçi grevleri (özellikle dünyanın en büyük bakır madenindeki Escondida grevi) ile parasız eğitim için direnen öğrenci hareketi hükümet üzerindeki baskıyı arttırıyor.

Şili dünya üzerinde üniversite eğitiminin en pahalı olduğu ülke. Öğrenci örgütleri 2015’te 700 bin civarında olan borçlu öğrenci sayının 1 milyonu bulduğuna işaret ediyor. Yüksek öğrenim kredilerini karşılayamayan öğrenciler ya inanılmaz borçlar altında eziliyor ya da eğitimi bırakmak zorunda kalıyorlar.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.