Şili, Mapuçe Siyasi Tutsaklarının Açlık Grevinde 45. Gün

presos-politicos-mapuche3

Mapuçhe halkının topraklarını yeniden kazanması mücadelesinde tutsak düşen Mapuçe siyasi tutukluları Miguel Toro Marin, Cristian Levinao, Luis Marileo ve Claudio Huentecol’nın  açlık grevi 44. gününe girdi.  Politik tutukluların sağlık durumlarının ağırlaşmasına rağmen taleplerine henüz cevap verilmedi.

Daha önce olduğu gibi şimdi de Şili devlet yetkilileri Mapuche halkının ve siyasi tutsakların taleplerine kayıtsızlığını sürdürüyor.

Mapuche Halkı, faşist Pinochet diktatörlüğü döneminde en üst noktasına çıkan devlet terörü ve asimilasyona karşı mücadeleyi sürdürdüler. Diktatörlük sonrası yürürlükte kalan diktatörlük anayasası hükümlerine göre tutuklandılar,  yargılandılar ve mahkum edildiler. Cezaevlerinde defalarca açlık grevi direnişi yaptılar.

Orta ve Güney Şili’nin ve Güney Arjantin’in gerçek kızılderili sakinleri olan Mapuçeler, kelime olarak da toprağın insanı ya da halkı anlamına geliyor. Mapuçelerin ekonomileri tarım üzerine kurulu, toplumsal yapıları ise “lonko” veya şefin yönetimindeki geniş ailelerden oluşuyor.

Mapuçeler, yaşam alanlarında yapılmak istenen madencilik, ormancılık ve elektrik santralleri gibi sermaye projelerine direniyorlar. Kendi kaderlerini tayin etmek, yaşadıkları bölgeler için özerklik, Mapungundun denilen Mapuçe dilinde eğitim hakkı talep ediyorlar.

Haber: isyandan.org

 

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.