Porto Riko’lu Öğretmenler Okul Kapatmalarına Karşı Grevde

Otoriteler 63 okulu kapatmayı, düzinelerce öğretmeni işten çıkarmayı planlıyor.

Sendika lideri uygulamaları destekleyen Birleşik Devletler’in ülkenin gerçekliğinden habersiz olduğunu ifade etti. Porto Riko’lu öğretmenler birliği, ülkenin içinde olduğu ekonomik krizde tasarruf yapılması amacıyla gündeme gelen eğitim kesintileri kapsamında, 63 okulun kapatılmasını protesto etmek için Cumartesi günü greve girdi. Eğitim Bakanlığı’nın çok sayıda öğretmeni bir sonraki dönemin başı olan Ağustos ayında işsiz bırakacak bu uygulamasından etkilenen öğrenciler de greve destek verdi.Sendika lideri Mercedes Marines uygulama ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
Bu eğitime zarar verir çünkü toplumun ihtiyaçları, son yıllarda altyapıya yapılan yatırımlar göz önüne alınmamış, ayrıca ne velilerin ne de öğrencilerin görüşlerine başvurulmamıştır.

Marines kapatılmasına karar verilen okulların Porto Riko’nun en fakir mahallelerinde bulunduğunu, burada yaşayan öğrenciler alternatif özel eğitim seçeneklerine ulaşmakta güçlük çekeceğinden durumun daha da vahim olduğunu sözlerine ekledi. Marines, okul kapatmalarına ilişkin kriterlerin Birleşik Devletler tarafından dayatıldığı, özel programlı okulların devre dışı bırakılmaya çalışıldığı ve gerekli minimum öğrenci sayısını geçen okullardaki öğrencilerin başka okullara dağıtılmasının ve böylece ekonomik kesintiye gidilmesinin önerildiği modelin ülke gerçekleri ile örtüşmediğini belirtti. Marines, öğretmenlerin işten çıkarılmasına ve uygun akademik eğitim için gerekli olan özelleşmiş malzemenin devre dışı bırakılmasına ilişkin politikaların arkasında da Birleşik Devletler’in bulunduğu yönündeki iddiasında ısrar etti. Porto Riko 1952’den beri “Özerk Devlet” statüsüne sahip. Teoride Porto Riko kendi kendini yönetiyor olsa da Porto Riko’lular ABD vatandaşı ve egemenlikleri ABD Kongresi gözetiminde.

Kaynak: Puerto-Rico-Teachers-Strike-Over-School-Closures-20150621-0019.html
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.