Papua Yeni Gine: 4 Öğrencinin Öldürülmesinin Ardından Hükümet Binaları Ateşe Verildi

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Çarşamba günkü (8 Haziran) protestolar sırasında öğrenciler parlamentoya gidebilmek için otobüslere binmeye kalkışınca polis öğrencilere ateş açtı ve öğrenci sendikası başkanı Kenneth Rapa’yı tutuklamaya çalıştı.  Öğrencilerin ifadelerine göre polis ara sokaklara …”

Polisin açtığı ateş sonucu vurulan öğrenci, 8 Haziran 2016, Papua Yeni Gine | Foto: @Mangiwantok

Polisin başkent Port Moresby’deki protestolara katılan üniversite öğrencilerine ateş açması sonucu dört öğrencinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Papua Yeni Gine Üniversitesi’ndeki öğrenciler beş haftadır protestolar ve ders boykotları düzenleyerek hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle başbakan Peter O’Neill’ın  istifasını talep ediyorlardı.**https://isyandan.org/haberler/papua-yeni-gine-ogrenciler-yolsuzluga-karsi-ders-boykotundalar//**

Çarşamba günkü (8 Haziran) protestolar sırasında öğrenciler parlamentoya gidebilmek için otobüslere binmeye kalkışınca polis öğrencilere ateş açtı ve öğrenci sendikası başkanı Kenneth Rapa’yı tutuklamaya çalıştı.  Öğrencilerin ifadelerine göre polis ara sokaklara dağılan öğrencileri kovalayıp üzerilerine ateş açtı.

Öğrencilerin vurulmasının ardından açıklama yapan O’Neill can kaybı olduğunu inkar etti ve olaylar için muhalefeti suçladı. Başbakan O’Neill, kendisi hakkında 2014 yılında yolsuzluk suçlaması ile soruşturma başlatılsa da yetkilerini kullanarak hakkındaki soruşturma ve tutuklama kararlarını engellemişti. Polis teşkilatı içindeki yolsuzlukla mücadele şubesi ise tam da başbakanın soruşturmasının yürütüleceği zaman, bu sene başında kapatıldı.

Öğrencilerin vurulmasının ardından sokaklara çıkan kadınlar, 8 Haziran 2016 | Foto: @Mangiwantok

Olayların ardından başkentte hayat durdu, üniversite kapatıldı. Yüzlerce kadın matemin bir ifadesi olarak yüzlerine çamur sürülmüş halde, öldürülen gençler için sokaklara çıktı. Protestolar ülke geneline yayıldı. Ülkenin ikinci büyük kenti olan Lae’deki Teknoloji Üniversitesi öğrencileri hükümet binalarını ve araçlarını ateşe verdi. Port Moresby sokaklarında resmi araçlar taşlandı, toplu taşıma faaliyetleri durdu.

Devlet hastanesi 10 öğrencinin tedavi altında olduğunu açıkladı. Bir hastane yetkilisi hastane önünde bekleyen halkla polis arasında da çatışmalar yaşandığını ve ateş açıldığını açıkladı.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.