Nepal Komünist Partisi-Maoist, Müttefikleriyle Birleşme Arayışında

10801787_10203446564144374_2975370363592788994_n

NKP (Birleşik) ve NKP (Devrimci) ile görüşmeler sürüyor. – KATMANDU, 5 Ocak.

NKP-Maoist kuvvet sağlamlaştırmak adına, seçim karşıtı kampanyada öncülük ettiği 33-partiden oluşan ittifaktaki müttefikleriyle birleşme çabası içerisinde.

Kısa süre önce tüm komünist partileri tek şemsiye altında toplama hedefini ilan eden parti, ilk aşamada NKP (Birleşik) ve NKP (Devrimci) ile görüşmeler gerçekleştirdi. Her iki tarafun da liderleri, görüşmelerin olumlu bir yönde ilerlediğini ve sunulan birleşme planının birkaç ufak şey halledildikten sonra gerçekleşeceğini ifade ettiler. NKP-D şefi Mani Thapa, partisinin NKP-Maoist ile iki tur görüşme gerçekleştirdiğini belirterek sürecin ilerlediğine işaret etti:

Neredeyse birleşmeye hazırız. Bazı sorunları çözmek üzere bir toplantı daha yaptıktan sonra birleşme tarihini ilan edeceğiz.

NKP-Birleşik’in liderlerinden biri ise birleşmek adına mutabakata varılmış olduğunu belirtti. NKP-Maoist’in birleşme teklifi, partinin dağınık püsküller halinde bulunan komünist partileri kendi şemsiyesi altında toplamak şeklindeki son Merkez Komite kararının akabinde gerçekleşmiştir. Bu görüşmede NKP-Maoist Genel Başkanı Mohan Baidya, partisinin ulusun komünist hareketi için odak oluşturan güçlerden biri olması gerektiğini ifade etti. NKP-Maoist liderlerinden Sudip Malla ise şöyle belirtti:

Parti’nin nihai hedefi, ülkedeki irili ufaklı komünist partileri şemsiyesi altında ya da bir forum dahilinde toplayarak burada bir komünist harekete önderlik etmektir. Forum, ideolojik sıkıntıları olan partilere dahi bir alan sağlayacaktır.

Birleşme çabalarının yanı sıra Baidya öncülüğündeki parti, NBKP (Maoist)‘in kimi hoşnutsuz kesimlerini de kendi saflarına çekmeye çalışıyor.

NKP-Maoist liderleri, bu eski isyancı partisi içerisinde – bilhassa Kurucu Meclis seçimlerinde dışavuran zayıflıktan sonra – Dahal’a yönelik memnuniyetsizliklerini açıkça ifade etmiş olan kimi katı tutumlu liderlerin bulunduğunu iddia ediyorlar.

Böylesi çabalara karşın, partinin diğer komünist partilerle birleşme planını hırslı bir girişim olarak tanımlayan pek çok NKP-Maoist lideri de mevcut.

Parti’nin barışçıl ve parlamenter bir siyaseti görünürde reddediyor olması ve diğerlerinin gönlünü Mao’nun felsefesinden yana çelmeye çalışması karşılaşılan zorluklardan bazılarıdır. NKP-Maoist Sekreteri Dev Gurung bu konuda şöyle diyor:

Bizler resmi olarak yalnızca aynı doğrultudaki hareketlerle birleşmeye karar verdiğimizden ötürü, ideolojik sorun bizler için pek de büyük bir sorun olmayacaktır. Diğerleriyle ise, birlikte hareket etmemizde sorun yaratabilecek ideolojik farklılıklarımıza rağmen birlikte hareket edebilmek adına yürüyen bir ittifak inşa edilecektir.

 

Kaynak: http://www.ekantipur.com/2014/01/05/top-story/cpn-m-seeks-to-unite-with-allies/383412.html
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.