Meksika’dan Sonra Arjantin’de de Öğretmenler Greve Çıktı

1 Ağustos Pazartesi günü bir çok il ve ilçede ilan edilen grev neticesinde çok sayıda okulda dersler iptal edildi.
Eğitim emekçileri, hükümetin taahhütlerinin çok daha ötesinde artan enflasyon karşısında eriyen maaşları nedeniyle ücret artışı için acil müzakere talep ediyorlar.

SUTEBA öğretmenler sendikası genel sekreteri La Matanza Romina Del Plá, yükselen enflasyon nedeniyle maaşlarının eridiğini vurguladı.

Catamarca, Chubut, Entre Ríos, Misiones ve Tierra del Fuego eyaletlerinde grev nedeniyle dersler iptal edildi. Buenos Aires ve Chaco kentlerinde ise öğretmenlerin kemer sıkma politikalarını protesto etmeye hazırlandıkları bildirildi.

Santa Cruz’da grevleri önlemek amacıyla eyalet hükümeti ile görüşmeler devam ediyor. Entre Ríos’da ise AGMER öğretmenler sendikası üyelerinin %95’inin greve katılacağını duyurdu. Öte yandan Eğitim Bakanı Esteban Bullrich görüşmelerde eyalet hükümetlerinden yana tavır aldığını açıkladı.

SUTEBA ve Federación Docente sendikaları, 31 Temmuz’da Bahía Blanca, Berazetegui, Ensenada, Escobar, La Matanza, La Plata, Marcos Paz, Quilmes ve Marcos Paz kentlerinde greve çıkacaklarını duyurmuştu. SUTEBA sendikasının Ensenada bölge sekreteri Daniel Rapanellim, Buenos Aires’teki greve gösterilerin eşlik edeceğini, ardından gelecek adımları tartışmak üzere toplantıların yapılacağını açıkladı. Sendikanın yapılacak oylama sonucu 9 Ağustos’ta yapılması planlanan kitlesel protestoya SUTNA, AGD ve diğer sendikalarla birlikte katılması bekleniyor.

Bazı sendikalar ise ATE kamu çalışanları sendikasının çağrısına uyarak 11 Ağustos’taki genel greve katılacaklarını duyurmuştu. Eğitim emekçileri sadece ücret artışı değil aynı zamanda eğitimde ve alt yapıda iyileştirme talep ediyorlar. CTA sendikası başkanı Pablo Micheli de öğretmenlerin ülke çapında genel greve çıkmak için yeterince haklı sebepleri olduğunu beyan etti.

Kaynak:  Bu haber http://buenosairesherald.com/article/219090/teachers-strike-up-to-one-million-kids-won%E2%80%99t-have-classes-today?platform=hootsuite sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.