Meksika: Zapatistalar CNTE’yle Dayanışmak İçin 3 Ton Gıda Gönderdiler

Zapatistalar, 31 Aralık 2013 tarihinde Oventic’deki yerli isyanının 20. yıldönümü kutlamaları sırasında Zapatista bayrağı altında duruyorlar | Fotoğraf: Reuters

Zapatistalar, 31 Aralık 2013 tarihinde Oventic’deki yerli isyanının 20. yıldönümü kutlamaları sırasında Zapatista bayrağı altında duruyorlar | Fotoğraf: Reuters

Otoyolları bloke eden grevdeki eğitim emekçilerine dağıtılmak üzere gönderilen malzemeler Zapatistalar tarafından CNTE sendikasına teslim edildi.

Yerli Zapatista grupları Cuma günü, 3 ton civarındaki gıda maddesini Güney Meksika’nın yoksul Chiapas eyaletindeki muhalif CNTE sendikası eğitim emekçilerine dağıtılmak üzere teslim etti.

Gıda çuvalları Chiapas’ın kuzeyinde bulunan ve Maya harabeleriyle ünlü, Palenque şehrinden kamyonla, Cuma sabahı gelmeye başladı.

Destek için gönderilen gıda maddeleri, Başkan Enrique Peña Nieto’nun eğitim reformlarına karşı düzenlenen protestoların bir parçası olarak otoyolları bloke eden öğretmenler arasında dağıtılmak üzere sendikaya teslim edildi.

Ulusal Yerli Konseyi ve Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN), Chiapas’daki CNTE’li eğitim emekçilerini uzun süredir desteklerken, protestocular ve eylemcilere yönelik devlet baskısını da açıkça eleştirdi.

Zapatistalar, 19 Haziran tarihinde Oaxaca Nochixtlan Yerli topluluğundan, 11 kişinin hayatını kaybettiği, katliamdan sonra CNTE’li eğitim emekçilerini savaşmaya devam etmeleri için teşvik etti.

Bu arada, Zapatistaların gönderdiği gıda desteği, üyelerinin çoğunluğu; talepleri karşılanıncaya dek protestolarına devam edeceğine söz vermiş genellikle yoksul eğitim emekçilerinden oluşan CNTE sendikası tarafından takdirle karşılandı. Zapatista Yerli gruplarının eğitim emekçilerine bağışladığı gıda maddeleri arasında fasulye, pirinç, kahve, biber, kabak, tatlı patates, manyok ve muz yer alıyor.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/-Zapatistas-Show-Solidarity-Deliver-Food-to-Oaxaca-Teachers-20160708-0022.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.