Meksika: Grevdeki Öğretmenler 87 Hükümet Ofisini İşgal Etti, Polisleri Rehin Aldı

Öğretmen grevi yürüyüşü, Michoacan eyaleti, Kolombiya, 19 Mayıs 2016 | Foto: CNTE

Militan CNTE sendikasına üye olan öğretmenler, 87 hükümet binasını işgal ederek federal hükümete 2013 yılından beri ısrarla protesto ettikleri eğitim reformu ile ilgili müzakerelere başlama çağrısında bulundu.

Chiapas eyaletindeki San Cristobal de Las Casas’da öğretmenler belediye başkanı tarafından gönderilen beş meclis üyesini rehin aldı. Protestocular gösterinin sona ermesiyle meclis üyelerinin ‘Öğretmenlere Tam Destek’ yazılı pankart ile fotoğraflarını çektikten sonra rehineleri serbest bıraktılar. Guerrero, Oaxaca ve Tabasco eyaletlerinde öğretmenler kitlesel yürüyüşler düzenlerken bazı gruplar da stratejik yolları kesmeye çalıştı. Ancak polisin göz yaşartıcı gaz ile yaptığı saldırı sonucu dağıtıldılar.

Oaxaca’da rehin alınan 6 polisin resmi, 1 Haziran 2016 | Foto: EFE/QUADRATIN

Bir başka rehin alma eylemi de yine militan CNTE sendikası üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Oaxaca’da eylemcilerin yol üzerinde kurdukları barikata sızmaya çalışan 6 polis öğretmenler tarafından 1 Haziran Çarşamba günü rehin alındı. Oaxaca CNTE sendikasının yaklaşık 200 bin üyesinin üçte birine ev sahipliği yapıyor, bu nedenle de öğretmenler ve hükümet arasında eğitim reformu nedeniyle süregelen çatışmaların da odak noktası durumunda.

Meksika’da CNTE üyeleri başkan Enrique Peña Nieto tarafından dayatılan eğitim reformunun iptali için haftalardır protesto ve grevler düzenliyor. Hükümet ise müzakerelere başlamayı reddederken greve katıldıkları gerekçesi ile 3 bin’den fazla öğretmeni işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.