Lugansklı Komünistler: Donbass’da Uluslararası Dayanışmaya Büyük İhtiyaç Var

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Ukrayna” hareketinde aktif olarak yer aldım ve 2002 yılında polis kurduğumuz çadır kampa saldırarak dağıttı. Daha sonra Lugansk bölgesinde ki işçi ve madenciler için bir dizi protesto düzenledim. Lugansk Komünist Partisi’nden Zhovtnevy’nin İlçe Komitesi sekreteri seçilm…”

Dünya İşçileri Lugansk Halk Cumhuriyeti (LC)’nde ki Lugansk Bölge Komitesi – Komünist Partisi Sekreteri Maxim Chalenko ile röportaj yaptı. Chalenko ‘Komünist, Sosyalist İşçiler, Çevreciler ve Anti-Faşist Kuvvetler Forumu’nun kurucusu olarak 8 Mayıs’ta Alchevsk’te “Anti-faşizm, Evrensellik, Dayanışma” konulu Donbass Uluslararası Forumu’nun düzenlenmesine yardımcı olmuştu. Bu röportajın birinci bölümüdür.

Maxim Chalenko 2015 yılı Mayıs ayında düzenlenen Lugansk mitinginde konuşuyor. Fotoğraf: Komünist Partisi - Lugansk Bölge Komitesi

Maxim Chalenko 2015 yılı Mayıs ayında düzenlenen Lugansk mitinginde konuşuyor.
Fotoğraf: Komünist Partisi – Lugansk Bölge Komitesi

Dünya İşçileri: Nerede doğdunuz ve hangi okuldan mezun oldunuz? Komünist harekete nasıl dahil oldunuz biraz anlatır mısınız?

Maxim Chalenko: Ben Lugansk bölgesi [Sovyetlerin dağılmasının ardından Ukrayna’nın bir parçası olan] içinde yer alan Severodonetsk’de 30 Haziran 1980 tarihinde dünyaya geldim. Gençliğim Lugansk kentinde geçtikten sonra 1990 yılında ailem Lugansk’tan taşındı. Mezun olduğum Lugansk’ta ki okul numaram 57 idi. Daha sonra Doğu Ukrayna Devlet Üniversitesi’nde tarih ve arşivleme bölümünü bitirdim.

17 Yıldır aktif olarak komünist harekette yer alıyorum. 1997 Yılında Ukrayna (Ukrayna Komünist Partisi gençlik örgütü) Leninist Komünist Gençlik Birliği’ne katılmıştım. 2000 Yılında Ukrayna Komünist Partisi üyesi oldum ve 2000-2003 yılları arasında öğrenci hakları konusunda protestolar düzenledim.

Kiev’deki “Kuchma’sız** Leonid Kuchma Ukrayna başkanı/** Ukrayna” hareketinde aktif olarak yer aldım ve 2002 yılında polis kurduğumuz çadır kampa saldırarak dağıttı. Daha sonra Lugansk bölgesinde ki işçi ve madenciler için bir dizi protesto düzenledim.

Lugansk Komünist Partisi’nden Zhovtnevy’nin İlçe Komitesi sekreteri seçilmesinden sonra Lugansk Bölge Komitesi – Komünist Parti sekreteri, Lugansk Belediye Komitesi Komünist Parti Sekreteri ve Lugansk Bölge Konseyi milletvekili oldum.

Dünya İşçileri: Bir genç olarak, Sovyetler Birliği’nin dağılması ile yaşamak nasıl bir şeydi?

Maxim Chalenko: Bir Sovyet askerinin oğlu olarak SSCB’nin dağılması beni kahretti. Bu büyük ülkenin yıkımı en temel unsuru işçilerin haklarını korumak olan orduda Sovyetler Birliği’ni savunmak için bitip tükenmeyen bir arzu uyandırdı. Ama ne yazık ki, SSCB’nin dağılmasından sonra ordu mensuplarının  konuşması yasaktı.

Ukrayna’da ki birçok komünist bize Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra oluşan ulus devletlerinin adil, sosyalist bir toplum oluşturmak için çalıştığını, çabalarını ve enerjilerini bu çerçevede ortaklaştırmaya başladığını söyledi. Başarısızlıklarımızın temel nedenlerinden biri belki de buydu.

Benim düşünceme göre, ulus devletlerin her biri kendi sosyo-politik sürecinin içine kapanıp kaldı, Sovyetler Birliği’nin dağılması sosyalizmden kapitalizme geçiş sürecini hızlandırdı sadece. Bu güçlü, ideolojiyle bağlı komünist hareket daha sonra bölündü ve dağıldı.

Dünya İşçileri: 2014 Yılı Şubat ayında ABD destekli Kiev darbesi sonrasında Lugansklı komünistler neler yaptı bilgi verebilir misiniz?

Maxim Chalenko: Kiev’de ki insan karşıtı darbeden sonra -ve hatta darbe sırasında 2013 yılı sonunda- bizler Lugansk’daki sivil halkın faşizmden korunmasına ilişkin 1. Milis Bölüğü’nü oluşturduk. Saldırılar, provokasyonlar ve neo-faşistler tarafından düzenlenen akınlara karşı halkımızı savunmak, tarihi ve kültürel varlıklarımızı korumaktı öncelikli hedefimiz. Batı’dan gelen neo-Nazi militanların ülkeye girişini engellemeye çalıştık.

Bizler Lugansklı yetkililerin Kiev’deki cuntaya teslim koşullarını müzakere etmesine karşı önemli bir görev üstlendik. Sonuçta, iktidardaki kapitalistler halkın sorunlarına karşı kayıtsız; onlar için önemli olan tek şey sermayelerini korumak ve artırmak. Bizler bunu anladık ve dahası pratik olarak da gördük.

Güçlü politikacılar Bölge Partilerinden gelen üyeleri tahakküm altına alarak, Lugansk’ın neo-faşistlere teslimiyetini müzakere ettiler. Kiev cuntasının zımni onayıyla atanan Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Savcılık ve Güvenlik Servisi’nin yeni bölge başkanlarının ilk işi Lugansk anti-faşist direnişini bastırmak oldu.

Faşizmin Doğu’ya yayılmasını durdurmak için geniş bir anti-faşist cephe örgütlenmesini önerdik ve aynı zamanda jeopolitik seçim konusunu gündeme getirdik. O zaman SSCB’nin restorasyonu meselesi ön plana çıktı.

Saldırgan milliyetçilik de dahil olmak üzere yeniden hortlayan faşist ideolojinin karşısında, SSCB’nin restorasyonunu talep ederek uluslararası çalışmaları artırmak gerekiyor. Şimdi her zamankinden daha fazla bunu yapabilecek temele sahip olduğumuza inanıyorum.

Dünya İşçileri: Savaşın başından bu yana nasıl örgütlendiniz ve hangi eylemleri yaptınız?

Maxim Chalenko: 2014 Yılı Nisan ve Mayıs aylarında Lugansk ve Slavyansk [Donetsk’in komşuları]  halkı Ukrayna’nın askeri saldırganlığına maruz kalanlarla ilgili çok endişelendi. Lugansk’tan Slavyansk savunucularına kadar bizler ilk insani yardım toplama ve sevk etme işlerini düzenledik. O zamanlar hiç birimiz bir ay içinde yardıma muhtaç duruma düşeceğimizi bilmiyorduk.

Savaş kapımıza dayandığında aktif olarak Rusya’dan Lugansk’a insani yardım toplama ve sevk etmeye çalıştık. Rostov ve Voronej Komünist Partisi komiteleri bize büyük destek oldu. Bizler, Lugansk sınırındaki bu iki alanda savaştan önce harika yoldaşlık bağları kurmuştuk. Yardım talebimiz ellerine ulaşır ulaşmaz kendi parti örgütlenmeleri sayesinde gıda, ilaç ve giyim eşyaları toparlayarak hızlıca geri dönüş yaptılar. Neredeyse yaz boyunca her hafta LC’ye yardım kolileri geldi.

Minsk Ateşkes anlaşmasının imzalanmasından sonra Eylül ayı başlarında, parti yapılarımızı yenilemeye ve insanları partimiz saflarına yeniden kaydetmeye başladık. Bazı insanlar partiyi bırakmış, bazıları kaybolmuştu. Telefon çağrılarımıza yanıt vermeyenler oldu. Birkaç komünist öldürülmüştü. Esas olarak şehirlerdeki sorunların çözümünde yer alan Parti komitelerinin sekreterleri dağıldı. O zaman iletişim ve ulaşım bilgilerini yeniledik ve birkaç ay içinde tüm yerel örgütlerle ilişkilerimizi yeniden düzenledik.

Dünya İşçileri: Bu bahar bir uluslararası dayanışma forumu düzenlemeye nasıl karar verdiniz?

Maxim Chalenko: İki nedeni vardı: Birincisi, sosyalizmin [2. Dünya Savaşında Nazi Almanyasının Sovyetler tarafından yenilgiye uğraması] faşizm üzerindeki zaferinin 70 yıldönümü olması; İkincisi ve en önemlisi de, bugün Donbass’da ki sol müttefik örgütlerin uluslararası destek ve yardıma büyük ihtiyaç duymasıydı.

Kendi Halk Cumhuriyetleri hareketlerimizde dahil olmak üzere yüksek ideallerimize rağmen izlenen sosyalist politikalar basit ve sarih olamadı. Evet, başlangıçta bütün devrimci hareketler anti-faşizm ve sosyalizme doğru ilerlemek için sokaklarda ve meydanlarda halkın çoğunluğuyla isteyerek iletişime geçerler. Ama “köylülerin toprağı olsun” ve “işçilerin fabrikası olsun” sloganlarını atan hiç kimse bunu gerçekten hayata geçirmedi ve sosyalist cumhuriyetler özünden koparılarak biçimsel olarak kaldı.

Bugünkü Avrupa gençliğinin dünyayı kavrayışını ve mücadele koşullarını gösteren forum gerçekten çok anlamlıydı.

Devam edecek…

Çeviri: Greg Butterfield
Kaynak: http://redstaroverdonbass.blogspot.com.tr/2015/07/lugansk-communist-donbass-is-in-great.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.