Lübnan: “Berbat Kokuyorsun” Protestoları Yeniden Başladı

1

Binlerce Lübnanlı protestocu ülkedeki çöp krizini sona erdirmek ve siyasi liderlere istifa çağrısında bulunmak için Beyrut’ta yeniden sokaklara çıktı. Pazar günü toplanan yüzlerce eylemci, hükümetten iki aylık krize son vermesini talep ederek Lübnan parlamento binası önünde ki polis barikatlarını parçaladı.

#You Stink hashtagi ile bir araya gelenler siyasi kurumları protesto etmiş ve giderek büyüyen bir hareket haline gelmiştir.

Protestocu Neamat Badereddine “Bizler insanları öldürecek, kanser hastalıkları yaratacak daha fazla çöplük istemiyoruz, uluslararası standartlara uygun hijyenik çöplük istiyoruz,” diyor.

Bir zamanlar Ortadoğunun Paris’i olarak bilinen bu şehrin sokaklarına binlerce ton çöp bırakılmış durumda. Temmuz ayında kentin ana depolama merkezinin kapatılmasıyla birlikte hükümet Ortadoğu’nun en popüler kıyılarından biri olan Akdeniz kıyısına çöp istiflemeye başlamıştı.

“Berbat Kokuyorsun” eylemcilerinden Abdel Malek Soukkariyyeh “Yozlaşmış rejim bu harekete karşı çünkü onlar suçüstü yakalandıkları yolsuzluklar nedeniyle hesap vermekten korkuyorlar. Onlar her mezhepten yoksuldan rüşvet alarak servetlerini artırmaya devam ediyorlar,” diyor.

2

Lübnan parlamentosu tamamen bölünmüş durumda ve bir yıldan fazla bir süredir cumhurbaşkanını seçemez halde. Ayrıca dört milyonluk nüfusu olan ülkede yaklaşık 1.5 milyon Suriyeli sığınmacı bulunuyor.

Protestoculardan Mira Saab “Bizim kapımızda duran çöplerin toplanması için yeni bir plan veya finans ihtiyacı konusunda hiçbir gelişme yok. Bizim hiç birşeyimiz yok, meclis üyelerininde insanlara saygı duyma veya onların asgari düzeyde haklarını verme gibi bir eğilimleri yok,” dedi.

Başka bir protestocu ise Lübnanlı politikacıları büyüyen çöp yığınları ile birlikte dışarı atmayı önerdi.

Kaynak: http://www.aljazeera.com/news/2015/09/stink-protesters-return-beirut-streets-150921001623682.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.