LGBT Protestocuları: Hong Kong Eşcinsel Hakları Konusunda “Biraz Geri Kafalı”

Fotoğraf / AFP: Isaac Lawrence

Fotoğraf / AFP: Isaac Lawrence

Her yıl düzenlenen onur yürüyüşü için Hong Kong sokaklarını dolduran protestocular eşitlik ve eşcinsel evlilik çağrısı yaptılar.

Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) hakları açısından diğer büyük Asya merkezlerine göre geri kalan şehirle ilgili çok dertli olan 1000’e yakın eylemci Hong Kong’un şehir merkezinde yürüyüş düzenledi.

Müzik endüstrisinde pazarlama görevlisi olan 40 yaşındaki Carol Yung, ” Tayvan ve hatta Japonya’ya kıyasla geliştirilmesi gerek çok boşluk var. Bugünlerde onlar… eşcinsel evlilik hakkında hala tartışırken, Hong Kong hala bunun çok gerisinde,” dedi.

Geçen ay yaklaşık 80.000 kişinin katıldığı kitlesel bir onur yürüyüşü düzenlenen ve en ilerici Asya ülkelerinden biri olan Tayvan’da eşcinsellik söz konusu olduğunda, 2013 yılında eşcinsel evlilik ile ilgili meclise sunulan yasa tasarısı gibi konuyla ilgili herhangi bir adım atılmıyor.

Hong Kong’da bulunan LGBT topluluğu yıllardır cinsel yönelim temelinde ayrımcılık yasağı üzerine çalışıyor.

Şehrin Katolik piskoposunun pek çok topluluğu kızdıran yorumlarına sonra bu ay LGBT sorunları tekrar gündemde…

Kardinal John Tong, Perşembe günü yayınladığı mektubunda, “eşcinsel hareket” nedeniyle, evlilik ve aile kavramlarının “değiştirilmiş” olduğunu söyledi.1

Kardinal Tong, eşcinsel evliliğin yasallaşması veya cinsel yönelim ayrımcılığı ile ilgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesi “toplumumuzu farklılaşmaya zorlayacak ve böyle bir değişiklik, toplumu baş aşağı çevirecektir,” dedi.

Fotoğraf / AFP: Isaac Lawrence

Fotoğraf / AFP: Isaac Lawrence

Hong Kong’da ki diğer bir gelişme ise, bir gay İngiliz kadının eşiyle birlikte aynı topraklarda yaşamak için kendisine vize vermeyi reddeden hükümete karşı açtığı davadır. Emsal niteliğindeki kararın Kasım ayında verilmesi bekleniyor.

QT, mahkemede verdiği ifade de belirttiği gibi, yetkililerin “ayrımcı” karar verdiğini söylüyor. O, 2011 yılında İngiltere’de sivil bir ortaklığa girmiş ve aynı yıl Hong Kong’a taşınmış sonrasında eşine de aynı şehirde bir iş teklifi gelmiş.

Cumartesi günkü yürüyüşe katılanlardan biri olan 54 yaşındaki Mark Green, moda sektöründe çalıştığını ancak giyim eşyalarının değiştiğini söyledi.

Bay Green “Ben Hong Kong’un muazzam bir ilerleme kaydettiğini düşünüyorum. İşyerlerinde ve toplumda eşcinsellere karşı tepki veren insanların olduğu böyle bir yerde… değişimi bizler daha iyi görüyoruz,” dedi.

“[Fakat] LGBT haklarını tanımaya gelince, hükümet gerçekten biraz geri kafalı. Hatta Çin, eşcinsel çiftlere bağımlı vizesi veriyor,” diye sözlerine ekledi.

“Bizim gerçekten ihtiyacımız olan şey hükümetin başa geçmesi ve dünyanın ötesinde bir hızla ilerlemesidir.”

Kaynak: http://www.abc.net.au/news/2015-11-07/protesters-say-hong-kong-lags-behind-in-lgbt-rights/6921778
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.