Kuzey ve Güney Amerika Yerli Halkları Chevron’la Mücadele İçin Birleşti

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“kehanetlerini hatırlattılar. ABD, Kanada ve Kuzey Amerika Yerli halkları, Ekvador Yerli halklarıyla “tarihi” buluşma gerçekleştirerek, Chevron petrol şirketini protesto etmek için salı günü Washington DC ‘de bir araya geldiler. Ekvador halk topluluklarından Haudenosaunee…”

Kuzey Amerika'da Haudenosaunee topraklarından Yerli halklar Chevron’a karşı, 21 Nisan 2015 tarihinde mücadeleleri birleştirmek için Ekvador Yerli halklarıyla görüştü Fotoğraflar: Tom Keefer

Kuzey Amerika’da Haudenosaunee topraklarından Yerli halklar Chevron’a karşı, 21 Nisan 2015 tarihinde mücadeleleri birleştirmek için Ekvador Yerli halklarıyla görüştü Fotoğraflar: Tom Keefer

Göstericiler,  Kuzey ve Güney Amerika yerli halkların bir araya geleceğini haber veren Kartal ve Akbaba **Eagle and Condor/** kehanetlerini hatırlattılar.

ABD, Kanada ve Kuzey Amerika Yerli halkları, Ekvador Yerli halklarıyla “tarihi” buluşma gerçekleştirerek, Chevron petrol şirketini protesto etmek için salı günü Washington DC ‘de bir araya geldiler.

Ekvador halk topluluklarından Haudenosaunee’li 100’ün üzerinde Yerli, Amazon ormanlarını kirleten Amerikan petrol tekeli Chevron’un kirlilik kurbanlarına destek olmak için 12 saat yolculuk yaptı. Ekvador’dan Amerika’nın başkentine gelen Yerli halklar, Yatırım Uyuşmazlıkları Uluslararası Merkezi (ICSID) önünde toplandı.

Amerikan petrol devi Chevron, ICSID’e başvurarak Ekvador mahkemelerinin, kirlilik kurbanlarına ödenmesi için verdiği 9 milyar dolar cezanın ödenmesinin askıya alınmasını ve Ekvador devletinin yeniden duruşma yapmaya zorlanmasını talep etti.

Kanada’da Chevron’dan Etkilenen Topluluklar ile Dayanışma Komitesi organizatörlerinden Santiago Escobar, “Tarihi olaylar gerçekleşti. İnka kehanetleri, Kuzeyden gelen Kartal ile Güney’den gelen Akbaba gökyüzünde birlikte uçarken, toprağın uyanacağını söyler… Kuzey’in Kartalı, Güney’in Akbabası olmadan özgür olamaz” dedi.

Kahinlerin önceden haber verdiği Kartal ve Akbaba kehaneti, yeni çağda Amerika kıtasının Kuzey ve Güney Yerli halklarının barış ve adalet için bir araya gelmesi olarak görülüyor.

Chevron, Ekvador Anayasa Mahkemesi tarafından da onaylanan yerel mahkemeler tarafından verilen tazminat cezasını ödememek için adaletten kaçıyor.

Nobel Barış Ödülü sahibi Rigoberta Menchu, Ekvador Millet Meclisi Temsilcisi Ximena Peña’nın yaptığı gibi topluluğu bir araya getirerek burada bir konuşma yaptı.

CDI3XJRWAAEL-cY

Topluluk, daha sonra Beyaz Saray’a doğru yürüdü ve Kuzey Amerika Yerli halkları tarafından yaygın olarak kullanılan ve Haudenosaunee bayrağı diye bilinen Hiawatha Birlik bayrağını, Ekvador bayrağı yanında dalgalandırdı.

Aynı zamanda Haudenosaunee heyeti üyesi bir kişi, Yerli halklar ve yerleşimciler arasındaki barış, saygı ve dostluğu temsil eden Two Row Wampum **Haudenosaunee Yerlileri ile Hollandalı yerleşimciler arasında barışçıl birlikteliği ilan eden anlaşma. 1613 yılında yapılan anlaşmayı sembolize eden, beyaz boncuklar üzerine iki satır mor wampum boncuktan oluşan kemer/** boncuklu kemerini kaldırarak ABD Çevre Koruma Ajansı merkezi önünde bir protesto eylemi yaptı.

Haudenosaunee Rotinonhsonni grubu bir temsilci eşliğinde sık sık İngilizce Savaşçılar Topluluğu hakemliğine başvuruyor. Petrol tekeli Texaco – 2001 yılında Chevron ile birleşti – 1964 ve 1990 yılları arasında petrol aramaları sonucu Ekvador’un Amazon yağmur ormanlarında dünyanın en büyük çevre felaketlerinden birine neden olmuştur.

CDH5QimXIAAXVHo

10 Madde’de Ekvador’un Chevron Mücadelesi

  1. Texaco ve daha sonra Chevron, 1954 ve 1990 yılları arasında Ekvador’da Amazon yağmur ormanlarında petrol sondajı yaparken dünyanın en büyük çevre felaketine neden olmaktan suçlu bulunmuştur.
  2. Bu süre içinde Amazon yağmur ormanlarındaki kirlilik seviyesinin 2010 yılında Meksika Körfezi’nde yaşanan BP çevre felaketinde körfeze yayılan petrolün 80 katı kadar olduğu tahmin edilmektedir.
  3. İnsanların yıkanmak, balık tutmak ve giysilerini yıkamak için kullandığı suları kirleten Chevron ayrıca kirlilik nedeniyle 1000’den fazla kişinin kanserden ölmesine sebep olmakla suçlanıyor.
  4. Chevron ayrıca 1995 yılında petrol çukurları yakınındaki ıslah edilmemiş bölgeye, bu toprakların şirket tarafından temizlediğini iddia ederek, Yerli halkın evlerini inşa etmesini teşvik etmekle suçlanıyor.
  5. İlgi çekici Chevron eylemleri ile, 30.000 Ekvadorlu tazminat talep ederek, yasal işlem başlattı.
  6. Chevron, birçok kişinin mahkeme sonucunu olumlu bulmasına karşı yıllarca davayı Ekvador’dan başka bir ülkeye taşımaya çalıştı.
  7. 2011 yılında, bağımsız bir mahkeme Chevron’un Ekvador’a milyarlarca dolar tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti.
  8. 2013 yılında Ekvador Yüksek Mahkemesi mahkeme kararını onadı ve 9.5 milyar dolar tazminat ödenmesine karar verdi.
  9. Chevron, tazminatı ödememek için avukatlara ve siyasi lobi faaliyetlerine – herhangi bir çevre temizleme faaliyetine ödeyeceğinden fazla – milyonlarca dolar harcamakla suçlanıyor. Chevron sözcüsü “Biz felaketi donduruncaya kadar mücadele edeceğiz. Ve sonra dışarıdaki tabaka için mücadele edeceğiz.” demişti.
  10. Chevron artık Ekvador’da herhangi bir faaliyeti olmadığını öne sürerek Kanadalılar dahil, Chevron’un mal varlığına el koyulmasını isteyen davacılara ödeme yapmayı reddediyor.
Kaynaklar:
1-http://www.telesurtv.net/english/news/North-South-American-Indigenous-Peoples-Unite-in-Chevron-Fight-20150423-0003.html
2- http://www.telesurtv.net/english/analysis/10-Key-Points-on-Ecuadors-Battle-with-Chevron-20141212-0035.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.