Kolombiya: ELN, Hükümetle Barış Görüşmelerine Hazır

eln

Kolombiya Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) Sözcüsü Pablo Beltran Kolombiya Hükümetine, kamuoyuna açık ve bütün toplumsal kesimlerle diyalog halinde yürütülecek barış görüşmeleri için çağrıda bulundu. Çağrı Havana’da FARC ile Kolombiya Hükümeti arasında sürdürülen ve 23 Mart 2016’da nihai anlaşmanın imzalanacağının kamuoyuna ilan edildiği görüşmeler sürecinde yapıldı.

“Ülkenin demokratikleştirilmesi, değişimin, kurbanların durumunun, çatışmaların sona erdirilmesi ve bütün bu meselelerin ele alınması için halkın geniş katılımı gereklidir,” diyen Beltran, “kamuoyuna açık yapılacak görüşmelere geçmeye hazır olduklarını, yetkililerin sadece sözlü garantiler vermesinin yeterli olmadığını” ifade etti.

“Barış görüşmeleri, Başkan Juan Manuel Santos’un bir dileği gibi duruyor ancak silahların bırakılmasını isteyen ülkenin politik yaşamı üzerinde etkili olacak toplumsal liderlere ve insan hakları savunucularına karşı saldırılar halen sürmektedir. Hala ELN ile bütün bu meseleleri tartışabilecekleri cesaretleri olmadığını görüyoruz.”

Barış görüşmeleri ile, isyancı devrimci örgütlerle devletin güvenlik güçleri, onların destekledikleri paramiliter örgütler ve uyuşturucu çeteleri arasında 1964’den beri süren 220.000 kişinin ölümü ve 6 milyon insanın zorunlu göçe tabi tutulduğu kanlı iç savaş sona erdirilmek isteniyor.

Ekvador Devlet Başkanı Rafeal Correa ülkesinde Kolombiya Hükümeti ile ELN arasında süren barış görüşmelerinde başarı sayılabilecek bir aşamaya gelindiğini, FARC’la yürütülen kamuoyuna açık resmi görüşmelerin çok yakında başlayacağını geçen hafta kamuoyuna açıklamıştı.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/ELN-Rebels-Ready-for-Peace-Talks-with-Colombian-Govt-20151019-0011.html

Hiç Yorum Yapılmamış

  1. Pingback: Kolombiya: ELN’nin Tutsak Aldığı İki Asker Hayatta

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.