Kazakistan: Toprak Sorunu Direnişi Tetikledi

Kazakistan’ın Almata şehrinde topraklarının satılmasını protesto etmek isteyen ‘Kok-Jaylau’yu Savunalım’ inisiyatifi, polisin düzenlenmek istenen gösteriye engel olmak için saatler öncesinden Cumhuriyet Meydanı’na giden yolları trafiğe kapatması, yollarda kimlik kontrolü ve göz altı yapmasına rağmen 3 bin civarında kişiyle birlikte meydanda toplandı.

kazakhstan1

Barışçıl biçimde devam eden gösteriye saldıran polis 60’dan fazla göstericiyi gözaltına aldı. Ayrıca Kazakistan Polisi siyasi eylemcilerin evinin önünde pusu kurarak dışarı çıkmalarını engellemeye çalıştı.

kazakistan3

Kazakistan Komünist Halk Partisi yayın organı Tribuna’da çalışan gazeteci Alkena Kanjebayeva ile Almata Sendikalar Birliği’nde faaliyet sürdüren Aleksey Nigavda dahil olmak üzere birçok gazeteci  gözaltına alındı. Bu eylem kapitalist Kazakistan tarihinde en çok gazetecinin göz altına alındığı eylem olarak tarihe geçti.

kazakhstan2

Toprak reformunun; devalüasyon, sosyal adaletsizlik, işsizlik, toplumsal ayrışma, küçük işletmelerin iflası gibi nedenlerle tırmanan hoşnutsuzluğun kitlesel protestoların gerçekleşmesinde tetikleyici bir rol oynadığı belirtiliyor.

Kaynak: https://leftrussia.wordpress.com/2016/05/26/may-21-almata-mass-arrests-at-a-rally-against-the-sale-of-land/ sitesinden özetlenerek düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.