Kazakistan: Bakır ve Kömür Madencileri Yeryüzüne Çıkmayarak İş Bıraktılar

Arceor Mittal Temirtau ile madenci ve metal işçilerinin örgütlendiği sendikalarla, toplu sözleşme görüşmeleri Eylül ayında başladı. Madencilerle yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine Qaraghandy Bölgesi Shakhtinsk şehrinde bulunan 8 farklı kömür madenindeki 684 madenci ücretlerin artırılması ve daha fazla sosyal haklar için eylem başlattılar ve yeryüzüne dönmeyi redderek madenlerde kalma eylemi gerçekleştirdiler.

Ücretlerin iki katına çıkarılması ve emeklilik yaşının 50 olarak kabul edilmesi, sağlık sigortası sisteminin düzeltilmesi, güvenlik önlemlerinin artırılması ve ekipmanların güncellenmesi, ayrıca Shakhtinsk şehrinin alt yapısının düzenlenmesi temel talepleriydi. Sorunun çözümü için 32 işçi temsilcisinden oluşan heyet maden yetkilileri ile müzakereleri sürdürmektedir. Mahkeme işçilerin direnişini yasadışı ilan etti.

Geçen ay bölgedeki bakır madeninde bulunan işçiler aynı talepler ile aynı direniş yöntemini uyguladılar. Yeryüzünde bulunan işçiler ve aileleri yürüyüş düzenleyerek taleplerini dile getirdiler. İşçiler temel taleplerinin yanı sıra parasız eğitim ve tatil hakkı da kazandılar.
Bakır madenciliği şirketi KazakhMys talepleri kabul edince direniş bitti. Bu direniş kömür madencileri içinde talepler ve mücadelenin nasıl yürütüleceği konusunda örnek oldu. 2001 yılında Kazakistan’ın batısında greve çıkan petrol işçilerinin direnişini 14 işçiyi öldürerek bastıran rejim o tarihten beri sendikal harekete yönelik baskı uygulamayı sürdürüyor. Bakır madencilerinin kazanımlarının kötü örnek olduğunu gören rejim direnişi yasadışı ilan ederek kırma yoluna gidiyor.
Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.