Kamboçya: Köylüler İşgalci Şirketin Kontrol Noktalarını Ateşe Verdiler

green_rubber_checkpoint_burned_down_21_03_2016_supplied

Preah Vihear ELC’deki Green Rubber (Yeşil Lastik) şirketine ait kontrol noktası Pazartesi günü yapılan protestolar sırasında ateşe verildi.

Preah Vihear ve Siem Reap illerindeki beş köyden gelen 200’den fazla kişi, tartışmalı tarım arazileri ve ormanların temizlenmesi planını protesto ederek Pazartesi günü arazi üzerinde bulunan lastik şirketine ait iki bekçi kontrol noktasını yaktılar.

Hükümet 2012 yılında, koruma altındaki vahşi yaşam parkı Kulen Prom-Tep içindeki illeri kapsayan 6.000 hektarlık arazi ile ilgili Ly Chhuong İnşaat, İthalat ve İhracaat şirketine 70 yıllık imtiyaz tanımış, şirket daha sonra adını Green Rubber olarak değiştirmişti.

Bu topraklarda yaşayan köylülerin 1998 yılından beri devam eden protestolarının ardından, hükümet 2014 yılında imtiyazlı topraklar içinden 473 hektarı çıkarmış, kalan topraklar ile ilgili köylülerin itirazları devam etmişti. Toplamda 2.000 hektar toprak üzerinde halen anlaşmazlık devam ediyor.

Kulen valisi Pang Yiet, şirket temsilcileri ve yetkililerle birlikte beş köyün sakinleriyle Pazartesi günü bir araya gelerek içinde bulunan çiftliklerde dahil olmak üzere şirket imtiyazında bulunan 1.000 hektarlık alanın temizlenmesinin planlandığını söyledi.

Karara tepki gösteren köylüler, ELC  içindeki Green Rubber’a ait iki kontrol noktasını ateşe verdiler. Bunun üzerine açıklama yapan vali “Biz sabah onlara açıklama yaptık, onlar ise öğleden sonra bir şeyleri yaktılar; bizi dinlemediler,” dedi.

Protestoya katılanların söylediğine göre, halk anlaşmazlığın devam ettiği topraklar sorunu çözülene dek şirketin toprak temizleme işlemini durdurmasını istemiş, ancak şirket bunu reddetmiş…

Protestocu köylülerden biri olan Sopheap, “Hiç kimse sorunu çözmek için bize yardımcı olmadı ve köylüler  olarak öfkelenerek, şirketi uyarmak için kontrol noktalarını yakmaya karar verdik,” dedi.

Başka bir protestocu köylü ise ELC içindeki göletten pirinç tarlalarına su getirilmesinin Green Rubber şirketince engellendiğini söyledi.

Geçen yıl da aynı bölgede köylüler şirkete ait dört kontrol noktası ile şirket panolarını ateşe vermişlerdi.

Köylüler Pazar günü (27.03.2016) de kereste yüklü iki kamyonun şoförlerini ve birkaç kereste işçisini gözaltına aldılar. Köylülerden Nuon Skun, “kamyonlara ve kerestelere el koyduklarını ancak kamyon şoförlerini şirkete geri dönmeleri için serbest bıraktıklarını,” söyledi.

Kaynak: Bu haber https://disaccords.wordpress.com/2016/03/30/cambodia-villagers-torch-elc-guard-posts-in-land-dispute-protest/ sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.