Japonya: Binlerce Kişi Güvenlik Yasalarını Protesto Etti

Adsız1

Japonya Başbakanı Shinzo Abe Salı günü, kolektif öz-savunma hakkı ulusal çalışmalarına izin veren yeni ulusal güvenlik kanununun 29 Mart’tan itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Xinhua haber ajansına göre; iktidar koalisyonunca, geçen yıl boyunca tartışılan yasa tasarısı anayasaya aykırılığına ve güçlü halk muhalefetine rağmen 2015 Eylül’ünde yasalaşarak yürürlüğe girmişti.

Yasa, Japon Öz-Savunma Güçleri’nin (SDF) yurtiçinde öz-savunma hakkı çalışmaları yapmasına ve yurt dışında da silahlı çatışmalara girmesine izin veriyor.

Japonya’nın eski yasası SDF’nin kolektif öz-savunma hakkı ulusal çalışmalarını yapmasını yasaklıyordu.

Adsız2

19 Mart’ta 5.000’in üzerinde protestocu yeni güvenlik yasasına karşı Tokyo’nun merkezinde bulunan parlamento binasına yürüdü.

Yürüyüş sırasında protestocuların ellerindeki dövizlerde “Abe, istifa”, “Savaş yasaları iptal edilsin” yazıyordu.

Ülkedeki anayasa uzmanlarının yüzde 90’ı anayasayı ihlal eden yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ülkede daha büyük çaplı protestoları tetikleyeceklerini düşünüyorlar.

US soldiers Japan rape

Öte yandan 14 Mart Pazartesi günü Japon bir kadın Okinawa Amerikan askeri üssünde ki bir askerin tecavüzüne uğradı. Tecavüz kurbanı kadın için binler sokağa çıkarak, Amerikan üsleri ve tecavüzcü askerleri protesto ettiler.

1995 yılında da 12 yaşında bir kız çocuğu üste bulunan ABD askerlerince toplu tecavüze uğramıştı. Savaş sonrası dönemde de Okinawa ABD askeri üssünde kadınlara yönelik tecavüz hız kesmemiş, 1995 yılında ki olaydan sonra Japon halkı üssün kapatılmasını istemiş, o günden beri de mücadelesine devam etmiştir.

Kaynak: Bu haber, http://wap.business-standard.com/article/international/japan-s-new-security-laws-to-take-effect-116032200182_1.html , http://www.japantimes.co.jp/news/2016/03/22/national/thousands-protest-in-okinawa-over-alleged-rape-of-japanese-tourist-by-u-s-serviceman/#.VvG8hOKLTVQ , http://www.newsx.com/world/22980-protest-at-japans-us-embassy-over-alleged-rape-of-woman-by-us-soldier sitelerinden derlenmiştir.
Etiketler:

3 Yorum

  1. Pingback: Japonya’da halk tecavüzcü Amerikan askerlerine karşı sokakta

  2. Pingback: Japonya'da halk tecavüzcü Amerikan askerlerine karşı sokakta - Jiyan

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.