Japonya: Bastırılmaya Çalışılan Okinawa Direnişi

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Her ne kadar Amerikan donanması ile savaş uçaklarına ev sahipliği yapsa da üssü Japon hükümeti inşa ediyor. Altmış yıldır askeri işbirliği içinde olan ABD ile Japonya, Asya-Pasifik’in militarizasyonunu meşrulaştırmak için yükselen Çin tehlikesi”

Neredeyse 20 yıldır, yaşları çoğunlukla 60 ve üzerinde olan aktivistler Okinawa’da inşa edilmesi planlanan Amerikan askeri üssüne karşı Japon devleti ile mücadele halindeler. İstikrarlı protestoların öne çıkan isimlerinden birisi de 65 yaşındaki Hiroji Yamashiro. Yamashiro tutuklandığı 17 Ekim tarihinden bu yana devamlı yenilenen tutuklama emirleri aracılığıyla hukuksuz bir şekilde göz altında tutuluyor. Pek tabi ki devletin amacı Yamashiro nezdinde protestoculara gözdağı vermek.

Okinawa’nın kuzeyinde Oura Körfezi’nde konumlanacak devasa üs, 1.800 m uzunluğunda iki pist ile denizin üzerinde 10 m yüksekliğindeki kontrol kulesini kapsıyor.

Pasifik’in militarizasyonu**https://isyandan.org/makaleler/avrasyanin-emperyalist-paylasimi-ve-savas-tehdidi//**

Her ne kadar Amerikan donanması ile savaş uçaklarına ev sahipliği yapsa da üssü Japon hükümeti inşa ediyor. Altmış yıldır askeri işbirliği içinde olan ABD ile Japonya, Asya-Pasifik’in militarizasyonunu meşrulaştırmak için yükselen Çin tehlikesi**https://isyandan.org/diger/rand-enstitusunun-cin-amerikan-savasi-raporu//**argümanını kullanıyor. Oysa ki aslında üssün kendisi Pasifik’in militarizyonunda kışkırtıcı bir eşiği temsil ediyor.

Pasifik’teki askeri yığılmanın ve ABD-Japonya paktının asıl yükünü Tokyo’nun 1.000 mil uzağındaki Okinawa sırtlamış durumda. Tam 19 bin piyade, düzinelerce askeri tesis ve ABD ordusunun yegane orman savaşı eğitim kampı da dahil olmak üzere ABD askeri varlığı Okinawa’nın ana adası Takae’yi domine etmiş halde. Ginowan şehrinin merkezindeki Futenma donanma üssü 5,2 kilometrekarelik alanı işgal ediyor. 1996 yılında üç ABD askerinin 12 yaşındaki Japon kız çocuğuna tecavüz etmekten hüküm giymesinin ardından Japonya ve ABD eskiyen üssün mütevazi balıkçı kasabası Henoko’ya taşınmasına karar vermişti.

Bir daha asla

Yapılan araştırmalar halkın %84’ünün planlanan Henoko üssüne karşı olduğunu ortaya koyuyor ki bu Shinzo Abe hükümetinin başa geçtiği 2012 yılında beri ulaşılan en yüksek orana tekabül ediyor.

Abe hükümeti için Henoko, Okinawa’nın Ryukyu takım adası boyunca oluşturulması planlanan ‘savunma’ (saldırı) hattı için kritik öneme sahip. Okinawa, İkinci Paylaşım savaşının ardından Japonya’ya yönelik saldırılarda önemli bir üs olarak kullanılmak amacıyla ABD Ordusu tarafından işgal edilmişti. 1945’teki Okinawa muharebesinde 140 binin üzerinde sivil hayatını kaybetti. Savaştan önce tahmini nüfusun 300 bin civarında olduğu düşünülürse yerel halkın yarısı neredeyse katledildi. ABD ve Japonya arasındaki acımasız savaşta zayiat olarak gözden çıkarıldıklarını düşünen Okinawa halkı nesiller boyunca ‘Bir daha asla’ desturu ile büyüdü.

İşte bu nedenle Okinawa halkı, ABD militarizmine hizmet eden vasal devlet olarak gördükleri Japonya’nın silahlanma yarışında yaşadıkları toprakların üs olarak kullanılmasına karşı çıkıyor. Protestoculara göre asıl olarak bahsi geçen üssün inşası Pasifik’teki savaş tehdidini tırmandırıyor ve Çin’i kışkırtıyor.

Devletin ‘hukuku’

Polis Yamashiro’yu, Takae üssü yakınında sınır telini kesmek suçundan 17 Ekim’de tutukladı. O günden beri devamlı yenilenen usülsüz tutuklama emirleri ile gözaltı süresi uzatılıyor. Yenilenen tutuklama kararı politik tutsakların gözaltı süresini uzatmak için devletin kullandığı bir yöntem.

Naha polisi tutuklama emrinin savcılık tarafından verildiğini belirtirken savcılık ofisi açıklama yapmaya dahi tenezzül etmiyor. Kefaletle serbest bırakılma talepleri defalarca reddedilen Yamashiro’nun kötüleşen sağlık durumu nedeniyle uluslararası insan hakları örgütleri açıklama yayımladılar ancak devletin, üssün inşasına hız vermek adına halka gözdağı vermek için 65 yaşındaki hasta bir eylemciyi ağır tecrit koşullarında tutma kararlığı devam ediyor.

Kaynak: Bu haberde http://www.irishtimes.com/news/world/asia-pacific/japan-trying-to-silence-okinawan-activist-say-supporters-1.2972893 sitesinden yararlanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.