İran: Sendikalı Tutsak Öğretmen Açlık Grevinde

Mahmoud Beheshti Langroudi

Sendikal faaliyetleri nedeniyle 5 sene hapse mahkum edilen ve 8 dakikadan daha kısa süren bir duruşma ile ilaveten 4 sene tecilli hapis cezası alan İranlı öğretmen Mahmoud Beheshti Langroudi, adil olmayan yargılama sürecini ve tutukluluğunu protesto etmek için Tahran’daki Evin Hapishanesi’nde, 20 Nisan 2016’da açlık grevine girdi.

Beheshti, Öğretmen ve İşçi Hakları (Teachers and Workers Rights – Hoghooghe Moalem va Karegar) internet sitesinde yayınlanan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Açlık grevine gireceğim ve bana verilmiş olan ceza kaldırılana, davam kamuya açık bir duruşma ile anayasanın 168 numaralı maddesi uyarınca tekrar görülene kadar su, çay, şeker ve tuzdan başka hiçbir şeyi kabul etmeyeceğim.

Langroudi, 2013 Haziran’ında ‘ulusal güvenliğe tehdit oluşturmak ve devlet karşıtı propaganda yapmak ‘ suçlarından, Devrim Mahkemesi tarafından 5 yıla mahkum edilmiş, ilaveten de 4 yıl tecilli hapis cezasına çarptırılmıştı.

İran’da sendikal faaliyet yürütenler keyfi olarak, uydurma ‘ulusal güvenlik tehdidi’ suçu kapsamında tutuklanıyorlar ve bağımsız sendikaların faaliyetleri engelleniyor. Langroudi de İran Eğitimciler Sendikası’nın eski sözcüsüydü.

Evin Hapishanesi’nde tutsak olan İran Eğitimciler Sendikası genel sekreteri Esmail Abdi ile İran Özgür İşçiler Sendikası başkanı Jafar Azimzadeh de 1 Mayıs’ta devletin işçi örgütlenmelerini ve sendikaları kriminalize etme politikasına karşı açlık grevine gireceklerini duyurmuşlardı.

Kaynak: http://www.payvand.com/news/16/may/1020.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.