Honduras: Direniş Sonucu Polis Halka Saldırı Emirlerine Uymama Kararı Aldı

Honduras’ta günlerdir süren seçim yolsuzlukları protesto ediliyor. Ülkede ilan edilen OHAL ile birlikte güvenlik güçlerinin artan  baskıları sonucu 5 kişinin öldürülmesi, 20’den fazla kişinin yaralanması ve yüzlerce kişinin gözaltına alınması direnişi durdurmaya yetmedi.
Honduras halkının kararlığı sonucu Honduras Emniyet Müdürlüğü içindeki özel askeri eğitimli polis birlikleri Cobras ve Tigres’lerinde olduğu bütün birimler, “Honduras halkına yönelik saldırılara katılmayacaklarını” belirterek daha iyi çalışma koşullarınıda içeren 8 maddelik görüşlerini kamuoyuna açıkladılar ve iş bırakma eylemi yaptılar.
Rebellious police return to duty amid disputed Honduran vote
Güvenlik Bakanlığı’nın fazla mesai için polislere ekstra ücret ödeneceğini açıklaması üzerine bunun daha fazla ücret istemi ile yapıldığını iddia edenlere karşı polisler, “Yaptıklarının, basitce barışcıl göstericilere saldırı emri veren hükümetin emirlerine uymayacakları anlamına geldiğini” söylüyorlar. Polisler ayrıca,  “Seçim sonuçlarının sayılmasında saydamlık talep ederek halkın haklarına ve egemenliğine saygı duymanın bir adımı olarak bunu gerçekleştirdiklerini” söylüyorlar.
Rebellious police return to duty amid disputed Honduran vote
2008 yılında Zelaya Hükümetinin bir askeri darbe ile devrilmesinden beri Honduras’ta sular durulmadı. Darbeye direnişi örgütleyen güçler gözaltı, tutuklama, yargısız infaz, gözaltında zorla kaybetmelere rağmen direnişi sürekli kıldılar. 2008 yılında Ulusal Halk Direniş Cephesini (FNRP) kurdular. Direniş Cephesi 2013 yılında gücünü görmek için Kurtuluş ve Yeniden İnşa Partisi (LİBRE) kurarak seçimlere girdi ve % 29 oy aldı.
honduras fnrp ile ilgili görsel sonucu
Bu süreç sonunda LİBRE, merkez sağda yeralan Yolsuzluk Karşıtı Parti (PAC)  ve sosyal demokrat olan Yenilik ve Birlik Partisi’nden (PINU) ile Muhalefet İttifakı adlı şemsiye bir örgüt oluşturarak 2017 seçimlerine  katıldı.
Haber: www.isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.