Honduras: Darbenin Yıldönümünde Politik Krizin Ortasında Devasa Gösteriler

honduras-protest-corruption_crop1435415279793.jpg_1718483346

26 Haziran darbenin yıl dönümünde yüz binlerce kişi farklı şehirlerde sokağa çıkarak yolsuzlukları ve darbe süresince işlenen insan hakları ihlallerini protesto etti.

Göstericilerin ana talebi Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez’in istifası ve yeni bağımsız bir soruşturma komisyonunun kurulmasıydı.

Darbenin yıl dönümünden iki gün önce ülkenin resmi başkenti Tegucigalpa ve üretim başkenti olan San Pedro Sula en büyük gösterilere ev sahipliği yaptılar. Tegucigalpa’da 25.000 kişi “Hernandez Defol” talebi ile gösteri düzenledi.

6 Yıl önce Zelaya hükümetini deviren askeri darbeye karşı Honduras Halkı Ulusal Direniş Hareketi’ni kurarak cevap vermiş, direnişin sürekliliğini sağlamıştı. Daha sonra Özgürlük ve Yeniden Kuruluş Partisi (LİBRE) ile de yasal bir parti ile seçimlere de girmişti.

Darbeden beri; gazetecilerin, yerli direnişçilerin, halk hareketi üyelerinin tutuklanması, tehdit edilmesi öldürülmesi politikalarına rağmen süren direniş, yolsuzluk skandalından beri  giderek büyümekte ve politik krizi her geçen gün derinleştirmektedir.

Kaynak: https://www.greenleft.org.au/node/59416 (özetlenmiştir)

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.