Güney Kore: İşçi Sendikaları Üzerindeki Hükümet Baskısı Büyüyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“5 Ocak’ta ise Japon İnşaat Ulaşım İşçileri Sendikası’ndan temsilciler, üyeleri tutuklamış olan Kore İnşaat İşçileri Sendika’sı ile görüştü. Japon İnşaat Ulaşım İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Koyano, Abe ve Park hükümetlerinin çok benzediğinin altını …”

 

Güney Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu (KCTU) lideri, 10 Aralık 2015 | Foto: Hong Hae-in/Yonhap – AP

Geçen ay tutuklanmış olan Güney Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu (KCTU) lideri Han Sang-gyun isyana teşvik suçuyla yargılanacak. Konfederasyon Kasım ayındaki büyük yürüyüş sırasında gerçekleşen şiddet olaylarını planlamakla ve yasa dışı gösteriler organize etmekle suçlanıyor. İsyana teşvik suçlaması ise 1986’dan beri Güney Kore’de hiç kullanılmamıştı, bu suçlama ile beraber Güney Kore hükümetinin işçi hareketine ve muhalefete yönelik baskı rejiminde yeni bir döneme girilmiş bulunuluyor.

Han Sang-gyun 16 Kasım’da sığınmış olduğu Seul’daki Budist tapınağı bırakarak 10 Aralık’ta polise teslim olmuştu.
Han, tutuklanmasını takiben, polis tarafından izinsiz gösteri düzenlemek, trafiği kesmek ve özel mülke zarar vermek de dahil olmak üzere sekiz farklı suçla suçlanmıştı. Ancak bir hafta sonra cezası 10 yıla kadar çıkabilen bir suç olan isyana teşvik suçu da listeye eklendi.
Ocak ayının ilk haftasında mahkemeye sunulmuş olan dava dosyasında ‘isyana teşvik’ suçu yer almazken Seul Merkez Savcılığı soruşturmanın ilerleyen döneminde sadece Han’ın değil başka sendika liderlerinin de bu suçla yargılanabileceğini açıkladı.
İsyana teşvik suçlaması diktatörlük karşıtı gösterilere katılan eylemcileri bastırmak için General Chun Doo-hwan döneminde sıklıkla kullanılıyordu. Sendikal hareketi sindirmek için başlatılan tutuklama dalgası ile birlikte 1986’dan beri kullanılmayan bu yöntem tekrar hayata geçiriliyor.

14 Kasım Protestosu | Foto: AFP

14 Kasım’da KCTU tarafından düzenlenen ve 130.000 kişinin katıldığı gösteriler polis provokasyonuna sahne olmuştu. Adalet bakanı Kim Hyeon-ung bütün göstericileri tehdit ederken polis, mahkemenin yürüyüşlerin engellenmesine karşı verdiği kararı hiçe sayarak otobüslerden barikatlar kurmuştu. Şimdi ise hükümet bizzat kendisinin sorumlu olduğu olayları bahane ederek sendikaları yok etmeye çalışıyor.
Hükümet, işverene işçileri istediği zaman işten atma yetkisi tanıyan yeni iş yasası reformuna ve Başkan Park Geun-hye’nin babası da dahil olmak üzere Güney Kore’nin geçmiş diktatörlerini aklayacak şekilde resmi tarihin yeniden yazılmasına karşı yükselen halk muhalefetini bastırmak için medyayı da seferber etmiş durumda. İktidardaki Saenuri Partisi gösterileri engellemek için eylemlerde maske takılmasını yasaklamak da dahil olmak üzere yeni ‘anti-terör’ yasalarını da geçirmeye çalışıyor. Polis 21 Kasım’da KCTU merkez binasını basmış ve bir çok sendika liderini tutuklamıştı. Yeni ‘anti-terör’ yasaları, yandaş medya, tutuklamalar ve davalar ile işçi sendikaları kriminalize edilmeye ve bastırılmaya çalışılıyor.


Tutuklamaları takiben 16 Aralık’ta Hyundai ve KIA Motors fabrikalarında 4 saatlik iş bırakma eylemleri gerçekleştirildi, 19 Aralık’ta ise KCTU hükümete ve Han’ın tutuklanmasına karşı Seul’de bir gösteri düzenledi. Bu arada dünyanın farklı yerlerindeki sendikalar da eylemler düzenleyerek baskı altındaki Güney Kore sendikalarıyla dayanışma gösteriyor. 11 Aralık’ta Uluslararası Ulaşım işçileri Federasyonu yaptığı açıklama ile Güney Kore sendikaları ile dayanışma çağrısında bulundu.**http://www.itfglobal.org/en/news-events/news/2015/december/korean-unions-facing-crackdown-need-urgent-global-support//** 5 Ocak’ta ise Japon İnşaat Ulaşım İşçileri Sendikası’ndan temsilciler, üyeleri tutuklamış olan Kore İnşaat İşçileri Sendika’sı ile görüştü. Japon İnşaat Ulaşım İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Koyano, Abe ve Park hükümetlerinin çok benzediğinin altını çizerek her iki ülkenin işçilerinin birlikte mücadeleyi yükseltmeleri gerektiğini ifade etti.**http://www.bwint.org/default.asp?Index=6844&Language=EN/**

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.