Guetemala: Binlerce Köylü Ekonomi Politikalarını Protesto Etti

Fotoğraf: EFE

Fotoğraf: EFE

Köylü (Campesino) örgütleri, haklarına saygı gösterilmesi, işkence gören politik önderlerinin özgür bırakılması ve yüzden fazla arazi anlaşmazlıklarının çözüme kavuşturulması çağrısı yaptılar. Yerel basında çıkan haberlere göre; Guetamala’da Çarşamba günü sokaklara dökülen binlerce köylü, Başkan Jimmy Morales’e baskı yapmak ve köylülerin yararına siyasi ve ekonomik reformları çıkartmak için otoyolları bloke ederek araç trafiğine kapadılar.

Köylü örgütleri Guetemala halkının anayasal haklarına saygı gösterilmesi ile başlayan ve ulusal egemenlik, çevre ve ücret artışlarına kadar uzanan taleplerini dile getirdiler.

Protestocular adalet istedikleri için suçlu ilan edilerek hapsedilen tüm insan hakları savunucularının serbest kalması ve köylü önderlerini tehdit edip korkutmaya çalışan tüm sorumluların bulunması çağrısında bulundular.

Fotoğraf: EFE

Fotoğraf: EFE

Ayrıca köylü grupları gıda egemenliği konusundaki kaygılarını dile getirerek, Guetemala’nın gıda egemenliğini sağlamaya yardımcı olmak için tarımsal üretimde sübvansiyon desteğinin verilmesini ve temel gıda fiyatlarındaki artışın göz önüne alınarak da asgari ücretlerin yeniden düzenlenmesini istediler.

Eylemciler, doğal kaynakların sömürülmesinin bir an önce durdurulması, Guetemala’da insan haklarını ihlal edenlerin cezalandırılması, çevreye zarar veren, yerli toplulukları yerinden eden ulusötesi firmalarla yapılan berbat anlaşmaların iptal edilmesi ve enerji kaynaklarının halkın yararına hükümet tarafından kamulaştırılması çağrısında bulundular.

Fotoğraf: EFE

Fotoğraf: EFE

Köylüler ayrıca, 135’den fazla arazi anlaşmazlığının çözülmesi ve halkın barınma hakkının garanti altına alınması çağrısı yaptılar. Hükümetin siyasi ve ekonomi politikalarını halk yararına sürdürmesi gerektiği de talepler listesinde yer aldı.

Guetemala’da ki yerli köylü toplulukları uzun süredir derin bir eşitsizliğe uğramış, yoksulluk içinde ve toprakları konusunda güvencesizler… Guetemala Latin Amerika ülkeleri arasında eşitsiz toprak dağılımı konusunda ilk sıralarda yer alıyor…

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Thousands-of-Campesinos-Demand-Political-Change-in-Guatemala-20160210-0042.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.