Guatemala: Yurt Yangını İle Alevlenen Protestolar Devam Ediyor

Adana, Aladağ’daki yurt yangını

Unutmak Yok: Adana, Aladağ’da bulunan Süleymancılar Cemaati’nin yurdunda 29 Kasım 2016 akşamı çıkan yangında 11’i çocuk biri eğitmen toplam 12 kişi hayatını kaybetmişti. Bütün yangın kaçış kapıları ‘kilitli’ olan yurtta kız çocukları can verirken tutuklanan altı yöneticiden dördü geçtiğimiz Ocak ayında tahliye edilmiş, ancak Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu ile Sosyal Haklar Derneği’nde görevli avukatların itirazları sayesinde Şubat ayında tekrar tutuklanmalarına karar verilmişti. Tekrar tutuklanmasına karar verilen yöneticilerden Ramazan Keleş’in ise firar ettiği ortaya çıktı. Guatemala’da ise koruma yurdundaki cinsel tacizi ve kötü yaşam koşullarını protesto etmek için yatakları ateşe veren kız çocukları kapılar üzerlerine kilitlendiği için can verdiler.


Başkent Guatemala’nın 25 km güneybatısında yer alan San Jose Pinula bölgesinde, devlete ait çocuk bakım yurdunda kalan ve yaşları 14 ile 17 arasında değişen 52 kız çocuğu, yurtta yaşanan cinsel tacizden ve şiddetten kurtulmak için olaydan bir gün önce yurttan kaçmıştı. 7 Mart’ı 8’ine bağlayan gece, yurt yetkilileri tarafından tecrit edilerek odaya hapsedilen çocukların bazılarının protesto için yatakları ateşe vermiş olabileceği düşünülüyor. Çocuklar kapılar kitli olduğu için yangından kaçamamış, yangının büyümesiyle 19 çocuk olay yerinde can vermişti. Cumartesi ise haber ajansları ölü sayısının 40’a ulaştığını duyurdu.

Çeviri: Başkanlık sarayı önünde halk “Kaza değil, infaz” diye haykırıyor. 

10 Mart’ta başkanlık sarayı önünde toplanan binler “Ağıt değil adalet istiyoruz” diye haykırdı. Çocuk Koruma Kurumunun başındaki Carlos Rodas’a Cumartesi günü yurtdışına çıkış yasağı getirilirken öfkeli halk başkan Jimmy Morales’in istifasını talep etti. Kapasitesi ancak 500 olan ancak 800 gencin kaldığı koruma yurdundaki kötü barınma koşulları, cinsel taciz ve şiddet ülkedeki çocuk koruma yurtlarının içinde bulunduğu batağı ifşa etti.

Çeviri: Yozlaşma, kadın cinayeti, katil devlet (11 Mart, Başkanlık sarayı önündeki protesto)

Yurt yangınında hayatını kaybeden kız çocukları için protesto, 11 Mart 2017, Guatemala | Foto: Redacción Canal Antigua

 

Çeviri: Kız çocukları sessiz kalmadı, haklarını savundular, devlet ise onları yaktı. 

“Devlet suçlu”( #FueElEstado) ve “kız çocukları için” ( #PorLasNiñas) sloganları ile 11 Mart Cumartesi günü sokaklara çıkan binler; koruma yurdundaki tecavüze, cinsel tacize ve kötü barınma koşullarına karşı direnen ve yurttan kaçtıkları gerekçesi ile hapsoldukları odada, 8 Mart’taki yangında can veren 40 kız çocuğunun devlet tarafından işlenen kadın cinayetine kurban gittiğini haykırdılar. Başkanlık sarayı önünde toplanan öfkeli halk “Kaza değil, infaz”, “Kadın katili devlet” sloganları attı.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.