Guatemala: Yerli Halkın Hidroelektrik Projesine Karşı Mücadelesi

 

Alta Verapaz’da, Cahabón Irmağı çevresinde yaşayan ve nüfusu 30.000’i bulan Quekchí yerli halkı beş fazda inşa edilmesi planlanan Renace hidroelektrik projesinin yarattığı çevresel etkilere karşı direniyor. Açılan yeraltı tünelleri nedeniyle ırmağın debisi her geçen gün düşüyor ve ırmak boyunca yaşayan yerli topluluklar su sıkıntısı ile baş etmek zorunda bırakılıyor.

https://twitter.com/PrensaComunitar/status/788036447148191744

17 Ekim Pazartesi günü yerli topluluklar Başkanlık Sarayına ve Anayasa Mahkemesine yürüdükleri bir eylem gerçekleştirdiler. Eylemde yerel halkın yaşamını ve haklarını tehdit eden büyük ölçekli projeler için halkın onayının alınması ve Cahabón nehrini kurutan hidroelektrik projesinin durdurulması talep edildi.

Corporacion Multi-Inversiones (CMI) tarafından yürütülen projenin 3 fazı için Florentino Pérez’in yönetim kurulu başkanı olduğu İspanyol Cobra (ACS) şirketi ile anlaşıldı. Hem CMI hem de ACS Birleşmiş Milletler’in yerli halkların yaşamlarının ve çevrenin korunmasına ilişkin koşullarını görmezden gelerek halkın rızası olmaksızın inşaata devam ettiler.

Alta Verapaz bölgesinde projeden etkilenen yerli halktan kadınlar, çocuklar, erkekler hep beraber eyalet başkentinde yürüyüşe geçtiler. Eylem sırasında kadınlar ellerinde tuttukları boş testilerle ırmağın kuruduğunu, su kaynaklarının gasp edildiğini sergilediler. Halk yaşamlarını tehdit eden projeden sorumlu politikacıların ve şirket sahiplerinin yolsuzluktan yargılanmalarını talep etti.

Kaynak: Bu haber https://medium.com/@PrensaComunitar/salvemos-al-r%C3%ADo-cahab%C3%B3n-bda1b70b3037#.klyu33t49 sitesinden derlenmiştir.

İlgili Yazılar

  • 39 views
Hindistan: Kadın Çiftçiler Eylemde Ön Saflarda

54 yaşındaki çiftçi Ravinder Pal Kaur ilk defa Lohri zamanı (Pencap’taki ailesinin…

  • 41 views
Özbekistan: İşten Çıkarmalara Karşı Rafineri İşçileri Direnişte

Özbekistan’ın doğusunda bir petrol rafinerisindeki işten çıkarma planlarına karşı 10 Ocak’tan beri…