Guatemala: Önde Gelen Çevre Hareketi Eylemcisi Katledildi

Walter Mendez Barrios | Foto: ACOFOP

Guatemala’daki insan hakları örgütleri önde gelen çevre hareketi eylemcilerinden Walter Mendez Barrios’un öldürülmesini şiddetle kınadı.

Orta Amerika’daki ormanların katledilmesine ve hidroelektrik projelerine karşı faaliyet gösteren Orman Toplulukları Birliği (Association of Forest Communities) lideri Mendez, 16 Mart Çarşamba günü vurulmuş halde bulundu.

İnsan hakları örgütlerinin yaptığı açıklamaya göre Walter Mendez, Perez yerli halkların topraklarının gasp edilmesine karşı çıktığı ve baraj projelerine yönelik muhalif örgütlenme yürüttüğü için uzun zamandır ölüm tehditleri alıyordu.

Mendez’in başında olduğu örgüt ACOFOP, Guatemala’nın kuzeyindeki Maya Biyosfer Rezerv alanında yaşayan bazı yerli toplulukların temsilciliğini de üstlenmişti. Örgüt orman yaşamını tehdit eden projelere karşı mücadele veriyor.

Mendez Barrios’un ölümü bu ayın başında Honduraslı çevre ve yerli hakları savunucusu Berta Caceres suikastının peşi sıra geldi. Caceres ile birlikte aynı yerli hakları örgütüne üye olan Nelson Garcia’da geçen hafta öldürülmüştü.

ACOFOP örgütüne göre bu suikastlar Orta Amerika’da çevre hakları eylemcilerine yönelik şiddetin ve baskının giderek arttığı bir döneme işaret ediyor.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Guatemala-Another-Environmental-Activist-Shot-to-Death-20160319-0021.html
Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.