Fransa: İş Reformuna Karşı Grev Ve Protestolarda Kritik Dönemeç

İş reformuna karşı gerçekleştirilen öğrenci protestolarından bir kare | Foto: Stephane Mahe/Reuters

Fransız sendikaları iş reformuna karşı 14 Haziran Salı günü büyük bir eylem gerçekleştirecek. CGT sendikası başkanı Philippe Martinez, 450 otobüsün ülkenin dört bir yanından gelen eylemcileri Paris’e taşıyacağını belirtti. Martinez, bu kitlesel eylemin Başbakan Manuel Valls’u yasa tasarısını gözden geçirmeye zorlayacağını savundu.

Ana akım medya ile iş reformuna sessiz kalan iş birlikçi sendikalar bu eylemi CGT sendikasının son gövde gösterisi olarak yorumluyor, dahası grevlerin kan kaybettiğini öne sürerek hükümetin avantajlı duruma geçtiğini beyan ediyorlar. Günlük iş dünyası portalı Les Echos, Salı günkü gösteriler için ‘CGT için son perde’ manşetini kullandı. İş reformu karşısında uzlaşmacı bir tutum sergileyen CFTC sendikası başkanı Philippe Louis ise aylardır süren grev ve protestoların halkı yorduğunu söylerek hareketin yavaşlamaya başladığını iddia etti.

1995 ve 2006 yıllarında reform karşıtı hareket yine benzer bir şekilde Fransa’da milyonları sokağa dökmüştü. CGT sendikası başkanı Martinez, Salı günkü eylemin 31 Mart’ta gerçekleşen kitlesel protestodan çok daha yüksek katılımlı olmasını beklediklerini açıkladı.

Karşı propaganda savaşı

Yandaş sendikalar ve ana akım medya harekete olan halk desteğinin eridiği yönünde bir karşı propaganda yürütüyorlar. IFOP şirketinin 12 Haziran Pazar günü yayınladığı anketlere göre iş reformu yasasının durdurulabileceğine olan güven %70’ten %40’a geriledi. Odoxa araştırma şirketi verilerine göre CGT sendikası başkanı Martinez’e verilen destek de ‘fazla politik olması’ nedeniyle düştü.

Kritik sektörler

CGT sendikasının hükümeti baskılamak için grevler yoluyla etkinleştirebileceği kritik sektörlerin başında petrol ve ulaşım geliyor. Bilindiği üzere geçtiğimiz ay petrol rafinelerinde yaşanan grevler ülkede akaryakıt sıkıntısına yol açmış, SNCF (ulusal demiryolu işletmesi) işçilerinin grevi tren seferlerinde uzun süreli kesintilere sebep olmuştu. Petrol rafinelerindeki grevler Pazar itibariyle son bulurken SNCF işçilerine yapılan süresiz grev çağrısının bu Pazartesi ancak %4.6 oranında karşılık bulduğu savunuldu. Hükümet grevlerin etkili olmadığını göstermek ve 10 Haziran günü başlayan 2016 Avrupa Kupası organizasyonunda aksaklık yaşanmaması için ek tren seferleri koydurttu. Ayrıca temizlik işçilerinin grevinin etkilerini bertaraf etmek ve Fransa’nın imajını koruyabilmek için Belediye Başkanı Anne Hidalgo bütün hafta sonu boyunca 50 çöp kamyonunun başkentteki çöpleri toplamasını sağladı.

Hükümetin elinin güçlendiği ve hareketin eridiği algısı yaratılmaya çalışılırken ilk başta görüşmeye yanaşmayan Çalışma Bakanı Myriam El Khomri, Cuma sabahı CGT sendikası başkanı Martinez ile görüşeceğini açıkladı. Tartışmalı yasa şu anda sağcıların kontrolünde olan Senato tarafından görüşülüyor. Senato’nun yasayı daha da ağırlaştırması bekleniyor. Senato onayından sonra meclise geri gönderilecek tasarı hükümet tarafından sözüm ona ‘yumuşatılarak’ tekrar oylamaya sunulacak. Beklenildiği üzere yine meclisten geçmezse tartışmalı baypas yasası kullanılarak oy birliği olmaksızın çıkartılacak.

Birleşik Mücadele

İş reformuna karşı büyüyen halk isyanı işçi sendikalarının yanı sıra lise ve üniversite öğrencilerini, emeklileri, işsizleri, göçmenleri ve toplumun tüm ezilenlerini harekete geçirdi. Hükümetin halk muhalefetini ve sonunda meclisi baypas ederek çıkarmaya kararlı olduğu yasa ana akım medyanın, sermayenin ve egemenlerin propagandasını yaptığı gibi isyanın çözünmesini hızlandıran bir katalizör olmak zorunda değil. Sınıf hareketi tabanını genişleterek öğrenci hareketini, göçmen hareketini, antifaşist hareketi, kadın hareketini ve tüm ezilenlerin mücadelesini harmanlayıp manevra alanını açabilir, baskı aygıtlarını kırabilir ve birleşik mücadele için örgütlülüğü yükseltebilir. Meydanlardan varoşlara, üniversitelerden santrallere, sokaklardan iş yerlerine ve evlere kadar sermaye, devlet ve faşizm karşısında, en küçük birimden en büyüğüne mücadeleyi ortaklaştırmanın adımları atıldı, şimdi bunu uzun soluklu bir örgütlenmeye evirme zamanı.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.