Finlandiya: Nükleer Karşıtlarından Uluslararası Dayanışma Çağrısı

pyhajoki-1-544x408

Fennovoima-Rosatom’da yapılmak istenen nükleer santral projesini protesto edenlere karşı baskılar devam ediyor.

Nükleer karşıtı eylemciler 28 Nisan Perşembe günü Fennovoima-Rosatom inşaat alanını abluka altına alarak çalışmayı durdurdular. Birkaç saat sonra bölgeye gelen polis eylemcileri inşaat alanından uzaklaştırdı.

29 Nisan Cuma günü ise Pyhäjoki’de bulunan nükleer karşıtı kamp alanlarına operasyon düzenleyen polis “kamu düzenini bozmak” iddiaları ile kampların tahliye edilmesini istedi. Kampları terketmeyen 8’i uluslararası eylemci olmak üzere 11 protestocu gözaltına alınarak tutuklandı. Geride kalan eylemciler içinse “görevli memura mukavemet, sabotaj ve isyana katılmak,” suçlamalarıyla sürek avı başlatıldı. Polis tarafından darp edilen bir eylemci ise hastaneye kaldırıldı ve durumu ciddiyetini koruyor.

Her zamanki gibi ana akım medya polis şiddetini görmezden gelirken YLE Oulu (ulusal yayın kanalının yerel bir kolu) nükleer karşıtları hakkında karalama kampanyası başlattı.

Bizler her zaman olduğu gibi polis şiddeti ve baskısı karşısında başımızı önümüze eğmeyeceğiz. Bu polis operasyonu Fennovoima-Rosatom karşıtlarına karşı yapılan 4 gün içindeki 3. büyük saldırı oldu. Devletin devasa bir güçle saldırması, Fennovoima-Rosatom projesine önemli ölçüde zarar verdiğimizi ve muhtemelen tehlikeli bir hatta ilerlediğimizi gösteriyor. Bu ayrıca 1918 Finlandiya iç savaşından beri görünmeyen direniş kıvılcımını yakan bizlerin egemenleri nasıl korkuttuğunun göstergesidir.

Bizler tüm dünyadaki yoldaşları bizimle dayanışmaya çağırıyoruz. Tutsak edilen arkadaşlarımız, yeni kamp alanı inşaa eden arkadaşlarımız ve çevre savunucusu arkadaşlarımız için Fennovoima-Rosatom projesine karşı desteğinize ihtiyacımız var.

Dayanışma bir eylemdir. Birlikte inşa edelim. Bizler burada kuzeyde yoldaşlarımızı yaralayanlara ve tutsak edenlere karşı heryerde herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Kaynak: Bu haber https://en-contrainfo.espiv.net/2016/05/01/pyhajoki-finland-both-camps-evicted-several-arrested-one-hospitalised-due-to-police-brutality/ sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.