Filistin: Açlık Grevini Kırmak için Sürülen Tutsaklar Ramon Hapishanesine Geri Gönderildi

İsrail Hapishane Servisi (İHS) Fetih ve FHKC üyesi tutsakları Ohalei Kedar hapishanesinden tekrar Ramon Hapishanesine geri gönderdi.

Geçen hafta İHS, Ramon Hapishanesinin 5 numaralı koğuşunu basmış ve işgalin hapishanelerine karşı düzenlenen kitlesel açlık grevlerini kırmak için 100 Fetih’li ve FHKC’li tutsağı Ohalei Kedar hapishanesine sürmüştü.

Filistinli Tutsaklar Komitesi, yapılan baskınların ve sürgünlerin, 1 Ağustos itibarıyla açlık grevinin 48’inci günündeki Bilal Kayed ve yine açlık grevinin 27’inci günündeki Muhammad ve Mahmoud al-Balboul kardeşler için yapılan destek eylemlerine cevap olduğunun altını çiziyor. Tutsakların hepsi herhangi bir suçlama ve dava olmaksızın süresiz olarak yinelenen idari tutukluluk uygulamasına karşı direnişi yükselttikleri için hedef alınıyorlar.

Bilal Kayed 14 sene işgalin hapishanelerinde yattıktan sonra tam da salıverileceği gün 6 aylık idari gözaltı cezasına çarptırıldı. Balboul kardeşleri ise 14 yaşındaki kız kardeşlerinin bıçak taşıma iddiası ile tutuklanmasından sadece iki ay sonra Haziran başında gözaltına alındılar, kız kardeşleri ise sonradan serbest bırakıldı.

Kayed’in tekrar ceza alması FHKC’li tutsaklar arasında geçici ve süresiz açlık grevleri de dahil olmak üzere birçok eylemle güçlenen ciddi bir tutsak hareketi doğurdu. İşgalci İsrail ise tutsak hareketini ezmek için hücre baskınlarına, tecride, mahkumların eşyalarına el konulmasına ve baskınlara başvurdu.

FHKC Genel Sekreteri Ahmed Saadat, Kayed’e destek verebilmek amacıyla geçen hafta açlık grevine girdi, ancak hemen ardından tecrit hücresine konuldu.

Filistinli Tutsaklar Komitesi Başkanı Issa Qaraqe, Saadat’ın açlık grevine katılmasının direnişi yeni bir safhaya taşıdığını ve İsrail Hapishane Sistemine karşı örgütlenen tutsak hareketinin daha da yükseleceğini ifade etti. Qaraqe ayrıca Saadat’ın katılımının bütün Filistinli tutsakları direnişe çağıracağını da vurguladı.

Açlık grevindeki Kayed’in ve Balboul kardeşlerin kötüleşen sağlık durumlarına dikkat çeken Qaraqe, Filistinlileri tüm Batı Şeria’da kitlesel destek eylemleri düzenlemeye çağırdı.

İdari gözaltı uygulaması işgalci İsrail tarafından toplu cezalandırma aracı olarak kullanılıyor. Tutsak hakları örgütü Addameer’in verilerine göre Mayıs itibarıyla 7 bin Filistinli tutsaktan 715’i idari gözaltı uygulaması kapsamında hapis yatıyor.

Kaynak: Bu haber http://www.maannews.com/Content.aspx?id=772461 sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.