Filipinler: NPA Cezalandırma Eylemleriyle Mücadeleyi Yükseltiyor

NPA

Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi ve Yeni Halk Ordusu (NPA)’yı temsilen geliştirilen devrimci hükümet Filipinler Komünist Partisi önderliği altında kendi topraklarında kendi adalet sistemini yürürlüğe koydu.

14 Ocak 2016 tarihinde NPA, Sangay Camarines Sur, Patitinan’dan William Versoza hakkındaki ölüm kararı infazını gerçekleştirdi. NPA, 7 Şubat’ta Doroluman Arakan Cotabato eyaletinde Bernabe Abanilla’yı vurdu. Her ikisi de hükümetin milis grubu olan CAFGU’nun üyeleriydiler.

NPA’ya göre Abanilla, 17 Ekim 2011 tarihinde madencilik karşıtı bir eylemci olarak bilinen İtalyan rahip Fr. Fausto ‘Pop Tenorio’nun öldürülmesinin ardındaki isimlerdendi. Versoza ise 29 Temmuz 2015 yılında öldürülen kaçak trol avcılığı karşıtı olarak bilinen Menchie Alpajora’nın katili olarak biliniyordu. NPA bu iki failin devrimci adaletin bir parçası olarak cezalandırıldığını söyledi.

19 Şubat tarihinde ise NPA, “insani misyon” operasyonu düzenleyerek Visayas Negros Occidental bölgesinde 2 polisi öldürdü 2 polisi ise yaraladı. Bu olaydan 3 gün sonra Kuzey Luzon dağlarında ki Cagayan bölgesinde hükümete ait bir baraj projesini ateşe verdi. 23 Şubat tarihinde ağır silahlarla donanımlı olan 40 civarında NPA gerillası olayı soruşturmaya gelen 6 polisi öldürdü, 15 polisi ise yaraladı.

NPA’nın Filipinler’de bulunan ve paramiliter gruplar tarafından korunan tarım plantasyonları, büyük ölçekli madencilik ve baraj projelerine, askeri saldırılara karşı cezalandırma eylemleri yaptığı biliniyor.

Sadece bu ay içinde, Kuzey Doğu Mindanao Bölgesi (NEMR) Caraga’da kömür madenciliği yapılması yasaklandı ve NPA “alandaki kömür madenciliği şirketlerinin faaliyetlerinin önlenmesi için cezai işlemlerin başlatılmasını,” emretti. Bu ise madencilik şirketlerinin ekipmanlarının yok edilmesi, şirket ajanlarının veya yöneticilerinin engellenmesi ve askerlere silahla saldırılması anlamına geliyor. 2015 Yılı Aralık sonlarında da Dole ve Del Monte gibi dev tarım şirketleri, tarım arazilerini havadan ilaçlamayı durdurmaları aksi takdirde uçaklarının ateş açılarak vurulacağı konusunda uyarıldı.

Filipinler’de cinayetler ve insan hakları ihlalleri nedeniyle pek çok insan kaybedildi ama aynı zamanda devrimci öfke kırsal kesimlerin üzerinde ve toplum topraklarını, ormanlarını ve doğal kaynaklarını savunarak mücadeleye devam ediyor.

Haber:isyandan.org
Kaynaklar: Bu haberin oluşturulmasında http://bulatlat.com/main/2016/02/27/aquinos-presidency-is-deadliest-for-environmentalists/ ve http://gulftoday.ae/portal/6379eaa3-8b7e-4bbd-94ba-ec5dfac20bd7.aspx sitelerinden faydalanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.